Sherry is niet zomaar een wijn. Er zijn specifieke regels verbonden aan het drinken van Sherry. In dit artikel leer ik jullie daar graag alles over.

Wat voor wijn is Sherry wijn?

Sherry is een Spaanse wijn. Het Sherrygebied ligt in het warme zuiden van Andalucia in Spanje, binnen een driehoek op de kaart waar de punten gevormd worden door de plaatsen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El puerto de Santa Maria. Binnen deze driehoek wordt Sherry gemaakt van de druivenrassen palomino fino, pedro ximenez en moscatel.

De speciale bodemsoort waar de druiven op aangeplant staan heet albariza. Een witte kalkhoudende bodem die als een spons water vasthoudt om de wijnstokken te voeden in de vele droge maanden.

albariza soil.jpg
albariza

Om Sherry te maken wordt recent gefermenteerde wijn met een alcoholpercentage tussen de 11 en 12,5 procent, versterkt tot ongeveer 15% alcohol voor wijnen die biologische rijping zullen ondergaan en 17% alcohol voor wijnen die oxidatieve veroudering zullen ondergaan.

Dit vat is niet helemaal vol zodat er op mysterieuze wijze een laagje gist wordt gevormd. Dit laagje heet flor en beschermt de wijn tegen contact met zuurstof en is tevens bepalend voor de smaak van sommige Sherry wijnen. Niet alle Sherry krijgt flor. Er bestaan veel verschillende varianten Sherry, van hele droge tot hele zoete.

Wat Sherry nog bijzonderder maakt is de manier waarop de wijnen samengesteld worden. De wijnen rijpen in vaten van 600 liter. Onder het bovenste vat liggen meerdere vaten opgestapeld met wijnen van oudere jaargangen Sherry. Zo een opeenstapeling van vaten worden andana's genoemd.

Lees hier meer over het productieproces van deze bijzondere wijnen.

Hoe moet je Sherry drinken?

Van Sherry en Manzanilla (een aparte DO in het Sherrygebied) kun je op verschillende manieren en momenten genieten. Hier wat voorbeelden.

Drink een Fino en Manzanilla goed koud en combineer met een lekkere borrelplank. In Jerez is dit de wijn die geschonken wordt tijdens de Flamenco shows.

Amontillado kun je geweldig goed combineren met een kaasplankje of soepen en gerechten met wilde paddenstoelen. Omdat de wijn een complexe smaak heeft, drink je deze minder koud.

Oloroso is een heerlijke wijn voor bij vleesgerechten op basis van wild. Net als bij Amontillado komen ook bij Oloroso de aroma’s het beste tot zijn recht als de wijn niet te koud gedronken wordt.

Cream Sherry mag je licht gekoeld serveren, het zoet van de wijn komt dan goed tot zijn recht. Drink deze wijn op zichzelf of lekker met ijsklontjes en een schijfje sinaasappel.

Pedro Ximenez sherry is de aller zoetste Sherry en mag ook licht gekoeld geserveerd worden. Wist je dat PX uitstekend past bij chocolade desserts en blauwe kazen zoals Roquefort?

Vinos de Jerez - Tipologías.png

Het glas voor Sherry en Manzanilla

Sherry wijn wordt vanuit de traditie geschonken in een glas dat catavinos genoemd wordt. Dit is een klein wijnglas dat aan de bovenkant taps toeloopt. In dit glas komen de aroma’s van de wijn goed tot zijn recht en het glas geeft goed de hoeveelheid Sherry aan die geserveerd mag worden. Manzanilla werd vroeger geschonken in kleine rechte glaasjes die de naam caña dragen, er past in dit glas precies evenveel wijn als in de catavinos.

Hoewel je deze traditionele glazen in Jerez en omstreken zeker nog tegenkomt heeft het vandaag de dag de voorkeur om Sherry in een wijnglas bestemd voor witte wijn, met een steel te schenken. Zo kan de wijn goed ademen en warmt deze niet te snel op.

Op welke temperatuur serveer je een Sherry wijn?

Sherrystijl / Temperatuur

Fino 5 - 7

Amontillado 12-14

Manzanilla 5 - 7

Palo Cortado 12 - 14

Oloroso 12 -14

Pale Cream 7 - 9

Pedro Ximénez 12 - 14

Vinos de Jerez - Jerez Restaurant Week Servicio.png

Wijn en spijs combinaties met Sherry wijn

Je kunt Sherry wijnen heel goed combineren met verschillende gerechten. Misschien vind je de volgende ideeën wel heel inspirerend om thuis een keer te proberen. Op deze website vind je een variatie aan recepten. Klik op de linkjes om de uitgeschreven recepten te lezen.

Sherry bij voorgerechten

Tapas en voorgerechtjes zijn erg goed te combineren met Sherry wijnen. Heb je gazpacho wel eens geprobeerd met Fino? Je kunt je voorstellen dat de uitgesproken smaken van een gazpacho moeilijk te combineren zijn met een witte wijn. Voor een Fino is dit geen enkel probleem, deze combinatie strijkt alle oneffenheden glad en brengt het geheel in balans.

Een paddenstoelen-paté kun je goed combineren met een cream sherry. De kruidige zoetheid van deze Sherry lift de umami smaken van het gerecht op. Lees hier meer over Sherry bij voorgerechten.

Gazpacho.png

Sherry met vis

Sherry wijnen kun je heel erg goed combineren met visgerechten. Hier wat voorbeelden om zelf mee aan de slag te gaan.

Manzanilla is heel erg lekker met een zeevruchten paella. De ziltige aroma’s in de wijn versterken de smaak van de zeevruchten. Ceviche combineer je uitstekend met een Fino. Het zuur van de citroen in een ceviche past niet altijd even goed bij witte wijn. Fino Sherry daarentegen balanceert de zuren in het gerecht en verfrist tegelijkertijd.

Bij een tonijntartaar schenk je een Amontillado Sherry. Het nootachtige karakter van de wijn brengt het gerecht tot grote hoogte.

Lees hier meer over Sherry met vis.

Sherry met vlees

De Spaanse keuken is rijk aan vleesgerechten en stoofschotels. De complexere Sherry wijnen kun je hier goed bij schenken. Een topcombinatie is een huisgemaakte hamburger met Palo Cortado. Deze Sherry brengt alle smaken samen en zorgt voor een smaakexplosie. Geïnspireerd geraakt? Wat denk je van een stoofschotel van ossenstaart gecombineerd met Oloroso? De textuur van wijn en gerecht vormen samen een smakelijk geheel.

Lees hier meer over Sherry met vlees.

Palo Cortado y hamburguesa.png

Sherry met kaas

Kaasliefhebbers opgelet! Denk de volgende keer eens aan Sherry wijn. Wist je dat Parmezaanse kaas geweldig samengaat met Oloroso Sherry? Deze wijn versterkt de textuur en smaak van de kaas. Houd je meer van zachte kazen? Kies dan voor een romige geitenkaas en schenk daarbij een Fino. Fino wekt de grassige aroma’s van de kaas op en de ziltigheid gaat uitstekend met de zoutige ondertoon van de kaas.

Lees hier meer over Sherry met kaas.

Ontdek gratis meer over Sherry Wijnen

Lijkt het jou leuk om meer te leren over Sherry wijnen en Manzanilla? Via de website van de Sherry academy kun je gratis diverse Engelstalige online cursussen volgen. Volg eerst de basiscursus en dan de gevorderdencursus en komt alles te weten over het Sherrygebied, de productie van deze bijzondere wijnen en de diverse stijlen.

Kijk hier voor het aanbod en leer meer over de wijnen uit de D.O. Jerez-Xérès-Sherry en de D.O. Manzanilla – Sanlúcar de Barrameda.

India Donisi

India is een wijnprofessional uit Amsterdam. In 2016 behaalde zij haar diploma als Vinoloog en sindsdien werkt zij met veel plezier in de wijnwereld. Na een carrière als sommelier start zij in 2020 haar wijnblog Winespicegirl. Haar doel is om wijn op een toegankelijke manier te presenteren aan een groot publiek.

Tijdens haar reis naar Jerez in 2021 werd India verliefd op de Sherry wijnen. Dit is het tweede jaar op rij dat zij Sherry ambassadeur is in Nederland.