burguer-gourmet-vinos-de-jerez.jpg burguer-gourmet-vinos-de-jerez.jpg

Gourmet hamburger

De hamburger zorgt voor talloze smaaksensaties in één hap. De Palo Cortado brengt al deze nuances samen en weet van de hamburger een fantastische fijnproever-ervaring te maken. Het pittige karakter van de sherry harmonieert met de barbecuesaus en de mosterd. De tonen van gedroogd fruit in de wijn versterken de smaak van het vlees en spelen eveneens met de hints van de rucola. Als kaas wordt gebruikt, krijgt het gerecht weer een nieuwe dimensie.

6-8

Recept voor 6-8 tafelgasten

Voor de barbecuesaus met sherryazijn:

2 kopjes tomatenketchup

5 eetlepels Reserva sherryazijn

5 eetlepels honing

1 glas sinaasappelsap

100 g. kristalsuiker

10 g. knoflookpoeder

20 g. uienpoeder

10 g. gemberpoeder

Voor de hamburgers:

750 g. rundvlees

250 g. secreto ibérico vlees

2 uien, in ringen

Rucola

Mosterd

Zwarte peper

Zout

*Barbecuesaus met sherryazijn

Plakjes kaas (Havarti, Emmentaler, Cheddar, Gouda)

Extra vergine olijfolie

Ambachtelijke hamburgerbroodjes

Bereiding

Barbecuesaus met Sherryazijn:

Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan en zet op een laag pitje gedurende 30 minuten. Wacht tot er een mooie, dikke, smeuïge consistentie ontstaat. Laat afkoelen alvorens te serveren.

Hamburgers:

Het beste is om zelf thuis gehakt te maken van kwaliteitsvlees. Zorg dat het vlees zo koud mogelijk is voor je begint. Snijd het rundvlees is kleine blokjes van circa 2cm en het secreto ibérico vlees in reepjes van 3cm. Zout het gehakt naar eigen smaak op een brede schaal en meng goed. Dek de schaal af met folie en zet 4 uur in de koelkast. Deze methode, geïnspireerd door de techniek die topkok Heston Blumenthal gebruikt voor zijn hamburgers, wordt vermeden om broodkruimels/paneermeel of eieren in het recept te gebruiken, het zout werkt juist als een perfect binmiddel voor het hamburgervlees.

Haal het vlees uit de koeling en breng op smaak met zwarte peper en snijd of hak fijn (met een gehaktmolen of foodprocessor). Vanzelfsprekend kan men dit ook aan de slager vragen. Zout in dit geval alleen het gehakt en laat vervolgens rusten.

Om de hamburger vorm te geven kan men het beste gebruik maken van een keukenring (ongeveer 8 centimeter) op huishoudfolie. Voor elke hamburger nemen we 125-150 gram vlees. Duw het voorzichtig in de vorm met behulp van een lepel. Bedek de hamburger opnieuw met folie en leg op een schaal of groot bord. Laat ze vervolgens afgedekt met huishoudfolie minimaal 2 uur rusten in de koelkast.

Verhit een met olijfolie licht ingevette koekenpan en fruit de uienringen tot ze transparant zijn. Zet apart.

Gebruik voor het bakken van de hamburgers een zeer hete koekenpan, licht ingevet met olijfolie. Bak elke kant steeds 30 seconden, blijf draaien totdat ze op het gewenste punt zijn zonder ze plat te drukken. Op deze manier blijft het vlees lekker sappig aan de binnenkant.

Laat de hamburgers enkele minuten rusten. Verwarm de hamburgerbroodjes in de zojusit gebruikte koekenpan. Kies lekker brood, indien mogelijk van een ambachtelijke bakker.

Verdeel de rucola-blaadjes op de onderkant van de broodjes alvorens de burgers erop te leggen. Doe de uitjes hier op en werk af met de mosterd en de barbecuesaus met herryazijn.

Vleespuristen zullen de voorkeur geven aan hamburgers zonder kaas, maar mocht je dit willen toevoegen, kies dan voor een plakje Havarti, rijpe Cheddar, Emmentaler of Geitenkaas. Leg in de laatste seconden of wanneer de burger net uit de pan komt de kaas erop, zodat deze een beetje zal smelten.

PALOCORTADO-vinos-de-jerez.png
Palo Cortado

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn