nuggets-vinagre-de-jerez.jpg nuggets-vinagre-de-jerez.jpg

Iberische spek nuggets met zoetzure saus

De fruitige en bloemige tonen van Moscatel sherryazijn vormen een perfecte aanvulling op de zoetzure saus. Hij weet alle nuances in de saus te vermenigvuldigen. Daarnaast brengt de zuurgraad van deze heerlijke azijn het vette mondgevoel in evenwicht.

4

Recept voor 4 tafelgasten

Voor het gekonfijte spek:

600 g. Iberisch spek

1 kilo grof zout

2 teentjes knoflook

Verse tijm

Verse rozemarijn

1 liter Extra vergine olijfolie

Voor de zoetzure saus:

150 ml. water

100 g. suiker

125 ml. Moscatel sherryazijn

2 eetlepels ketchup

20 g. augurk

Gehakte verse koriander

Maïzena

Voor de ansjovisolie:

200 ml. Extra vergine olijfolie (extra zacht)

6 ansjovisjes

Andere ingrediënten:

Panko (Japans paneermeel)

Een andijvie of frisée sla

Bereiding

Voor het gekonfijte spek:

Maak het spek schoon en bedek het met grof zout. Laat 20 minuten intrekken. Haal daarna al het zout eraf zodat er een schoon stuk spek overblijft. Verhit een pan met olijfolie en doe hierin de geplette knoflook en de kruiden. Konfijt het spek gedurende 3 uur op een laag pitje. Haal het na deze tijd uit de olie en droog het goed af. Zet het vervolgens koud zodat het later gemakkelijker in blokjes kan worden gesneden.

Voor de zoetzure saus:

Maak een siroop met het water en de suiker door beide ingrediënten in een pan te koken. Voeg vervolgens de Moscatel sherryazijn en de ketchup toe. Maak in de tussentijd een papje maïzena en voeg dit vervolgens al roerende toe om het mengsel in te dikken. Houd er rekening mee dat het iets minder dik moet zijn dan de uiteindelijke consistentie, omdat het tijdens het afkoelen nog verder indikt. Meng eenmaal op kamertemperatuur de fijngehakte augurkjes en koriander erdoor.

Voor de ansjovisolie:

Doe de olijfolie en de stukjes gehakte ansjovis in een hete koekenpan. Verhit totdat de ansjovis volledig is opgenomen in de olie. Haal alles door een zeef om eventuele stekelige kleine restanten kwijt te raken.

Bedek de blokjes spek met panko en bak ze goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Leg op een plat bord drie blokjes krokant gebakken spek en daarnaast een eetlepel zoetzure saus. Besprenkel met ansjovisolie en decoreer met een paar andijvieblaadjes.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen