pollo-asado-vinos-de-jerez.jpg pollo-asado-vinos-de-jerez.jpg

Geroosterde kip uit de oven

Amontillado heeft het vermogen om een aangename speeksel productie te stimuleren. Dit helpt om elke hap gegrild gevogelte sappiger te maken gezien dit type vlees een wat droge textuur kan hebben. Anderzijds passen de geroosterde tonen van de wijn heel goed bij de smaken van de gegrilde/geroosterde kip. Het zilte element van Amontillado haalt de smaak van de kip en groenten in de garnering naar boven.

4-6

Recept voor 4-6 tafelgasten

1 hele kip

1 grote citroen

1 ui

Citroensap

Olijfolie (EVOO)

Tijm

Oregano

Zwarte peper

Zout

Voor de garnering:

100 ml. Fino Sherry

2 wortels, geschild

2 geschilde aardappelen

2 gepelde uien

Olijfolie (EVOO)

Zwarte peper

Zout

Bereiding

Haal de kip een uur voor het bereiden uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bereid een lichte marinade met het sap van een citroen, een theelepl thijm, de helft van de olijfolie, een theelepel komijn en versgemalen zwarte peper. Wrijf de kip aan de binnenkant goed in met zout (niet de buitenkant). Giet vervolgens de marinade erover en masseer goed in de kip. Snijd een grote citroen en een ui in vier stukken en stop alles in de buikholte van de kip. Er kan worden gekozen voor een gevlinderde kip ook bekend als ’spatchcock/butterfly chicken’ wat het plat maken van het gevogelte betekent door de ruggenwervel te verwijderen en het borstbeen in te snijden. Door de kip plat te bereiden krijg je een gelijkmatigere garing en wordt ook het vel krokanter. Laat de kip dan een uur marineren op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Spreid wortelen, aardappelen en uien in grove stukken over een bakplaat uit. Hussel om met een flinke scheut olijfolie en de Fino sherry. Plaats de bakplaat onderin de oven schuif de kip in het midden er net boven. Op deze manier zal de kip goudbruin en krokant worden gebraden en het smaakvolle vet wordt opgevangen voor een smakelijke saus.

De braadtijd is afhankelijk van het gewicht van de kip. Men kan gemiddeld rekenen op 30 minuten per halve kilo. Wel goed uitkijken voor aanbranden gezien er altijd vet/sappen in de onderste bak druppelen. Voeg indien nodig meer wijn of kippenbouillon toe. Als men over een vleesthermometer beschikt, is het idee dat de binnenkant 75 ºC bereikt, de kip is dan gaar. Zet vervolgens de oven uit en laat de kip er nog 10 minuten in. Haal vervolgens uit de oven en plaats op een schaal of groot bord om te serveren. Schep in een andere schaal de garnering van de bakplaat. Giet alle overige smakelijke sappen in een kommetje en serveer als saus bij deze heerlijke kip.

Amontillado - Transparente.png
Amontillado

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn