paella-de-carne-vinos-de-jerez.jpg paella-de-carne-vinos-de-jerez.jpg

Valenciaanse Paella

Het zilte element van Amontillado zal de gehele smaak van de paella verrijken, vooral die van het vlees en de lever. De snijbonen en de rode paprika gaan mooi samen met de wijn en het rokerige element in de afdronk brengt een speelsheid aan de kruidige tonen en het takje rozemarijn in dit authentieke recept.

6-8

Recept voor 6-8 tafelgasten

1 paellapan (met een diameter van 65 cm)

½ kip in stukken, zonder vel

½ konijn in stukken

2 kippenlevers, grove stukken

700 g. paëlla rijst (bijv. Spaanse arroz bomba)

300 g. snijbonen, grof gesneden

200 g. witte Limabonen (optioneel)

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 rode paprika

2 rijpe tomaten, geraspt

10 g. gerookt paprikapoeder

1 takje rozemarijn (optioneel)

300 ml. Extra vergine olijfolie

Een paar strengen saffraan

1 zakje paellakruiden met kleurstof

2,5 liter water

Zout

Bereiding

Het is belangrijk om een ​​fornuis, vuur- of warmtebron te hebben die de hele bodem van de paella bereikt gedurende een groot deel van de bereidingstijd van de rijst. Gebruik nooit een paellapan van een kleiner formaat dan aangegeven.

Kruid de stukken kip en koijnen met zout. Giet wat olijfolie in het midden van de paellapan en verwarm alleen het midden van de pan op middelhoog vuur. Voeg het kippen- en konijnenvlees toe en bak dit tot het vlees een mooie goudbruine kleur heeft, voeg dan ook de kippenlever toe.

Schuif het vlees naar de rand van de pan als het bijna gaar is. Haal de levertjes eruit en bewaar. Bak de reepjes rode paprika en breng op smaak met zout, zet apart wanneer klaar. Bak vervolgens de grof gesneden snijbonen in het midden van de pan en (optioneel) de Limabonen. Voeg de gehakte knoflook toe als de groente is gegaard en meng direct met het reeds gebruinde vlees en de geraspte tomaat. Haal van het vuur en strooi het paprikapoeder over het vlees, verhit nogmaals kort en voeg meteen het water toe zodat het paprikapoeder niet aanbrandt. Steek nu de rest van het vuur aan zodat de bodem van de paellapan volledig wordt verhit. Houd de pan op middelhoog vuur en voeg het zakje kruidenmix met kleurstof en de saffraandraden toe. Verdeel alle ingrediënten gelijkmatig over het oppervlak van de pan en laat 10 minuten koken. Gedurende deze tijd kan ook het takje rozemarijn aan de bouillon worden toegevoegd, deze kan men na een paar minuten weer verwijderen. Optioneel: men kan het takje rozemarijn ook verbranden in het vuur ernaast; de paella zal het aroma opnemen gezien deze zal worden gevangen in de stoom tijdens het koken. De smaak doet denken aan die van een traditionele Spaanse paella die van oudsher buiten op een houtvuur werd gemaakt.

Verdeel vervolgens de paella rijst gelijkmatig over de pan. Kijk af en toe en voeg indien nodig bouillon toe, vermijd dat de rijstkorrels te droog worden en houdt het vuur op hoog. Bij een goed gemaakte paella is het eindresultaat nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. Test de bouillon en breng indien nodig op smaak met extra zout. Voeg ook de apart gehouden kippenlevertjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten op hoog vuur doorkoken. Wanneer de bovenste laag rijstkorrelsuit droog komt te liggen, draai dan het vuur terug naar middelhoog. Strooi nu de reepjes rode paprika over de rijst. Wees voorzichtig met het toevoegen van extra bouillon wannneer de rijst 15 minuten heeft gekookt. Als er nog maar een klein beetje over is op de bodem van de pan, is alles in orde. Stel dat de helft van de rijst nog in bouillon ligt, mag het vuur omhoog worden gedraaid om het verdampen te versnellen. Als je hoort dat de paella begint te bakken betekent het dat al het vocht is verdampt. Proef de rijst, als hij net gaar is maar nog wel enige beet heeft kan de pan van het vuur. Laat de paella nog 5 minuten rusten, eventueel met een tafelkleed of katoenen doek erover.

Amontillado - Transparente.png
Amontillado

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn