Sherry wijnen zijn de gastronomische gangmaker van elk feest. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of net begint met het verkennen van de wereld van wijnen, sherry is een categorie die je niet mag missen. Deze wijnen met een zeer rijke geschiedenis, diverse smaken en veelzijdigheid in culinair gebruik zijn een waardevolle toevoeging aan elke wijnkelder en eettafel. Van droge en delicate fino's tot weelderige en zoete Cream, sherry heeft voor ieder wat wils. In deze blog zullen we verkennen en ontdekken hoe sherry wijnen zich moeiteloos aanpassen aan de Spaanse keuken door verschillende gerechten uit de sherry regio te belichten.

Waarom zijn sherry wijnen perfect voor een wijn-spijscombinatie

Sherry wijnen kunnen uitstekend gecombineerd worden met eten. Ze zijn een waar genot voor de zintuigen, met elk type wijn dat zijn eigen unieke karakteristieken en smaakprofielen biedt. Laten we enkele van de 10 soorten sherry wijnen verkennen en ontdekken welke gerechten het best bij elk type passen.

Fino: Fino sherry is een droge en lichte wijn met een bleekgele kleur. Het heeft een delicaat en floraal aroma en een frisse, knapperige smaak met een subtiele ziltigheid. Deze verfijnde sherry is perfect als aperitief en gaat goed samen met schaal- en schelpdieren, olijven, amandelen en lichte visgerechten.

Manzanilla: Manzanilla, afkomstig uit het kustgebied van Sanlúcar de Barrameda, is geen type sherry maar een op zichzelf staande D.O. Manzanilla heeft veel gemeen met fino sherry. Het onderscheidt zich echter door een iets ziltigere smaak en een lichtere textuur. Manzanilla is een uitstekende keuze om te combineren met oesters, garnalen, ansjovis en gazpacho. Lees hier meer over Manzanilla.

Amontillado: Amontillado sherry ondergaat een uniek rijpingsproces, waarbij het eerst onder de flor gistlaag rijpt en vervolgens wordt blootgesteld aan oxidatie. Hierdoor ontstaat een amberkleurige wijn met een complexe smaak van noten, gedroogd fruit en karamel. Deze rijke sherry past perfect bij gerookte vleeswaren, gebakken paddenstoelen, harde kazen en stoofschotels.

Fino.jpg

Oloroso: Oloroso sherry wordt volledig blootgesteld aan oxidatie, waardoor het een diepe, mahoniekleurige wijn met een krachtig en intens karakter wordt. Met aroma's van rozijnen, hout en kruiden, gaat deze sherry uitstekend samen met wildgerechten, pittige kazen, geroosterde noten en chocolade desserts.

Palo Cortado: Palo Cortado is een zeldzame en unieke sherry met een diep amberkleurig tot mahoniebruin uiterlijk. Het combineert de kenmerken van zowel een Amontillado als een Oloroso sherry, waardoor het een bijzonder complex en intrigerend karakter heeft. Palo Cortado heeft een rijk en geconcentreerd aroma met hints van gedroogd fruit, noten, kruiden en eikenhout. De smaak is vol, fluweelzacht en evenwichtig, met tonen van rozijnen, karamel, kruiden en een subtiele nootachtige afdronk. Deze uitzonderlijke sherry wordt vaak beschouwd als een digestief en is heerlijk in combinatie met gerijpte kazen, gebakken champignons, gegrild vlees en stoofschotels. Palo Cortado is een ware traktatie voor liefhebbers van complexe en verfijnde wijnen.

Cream: Cream sherry is een weelderige en zoete wijn met een rijke amberkleur. Het heeft een vol en intens aroma van gedroogd fruit, karamel en noten, wat resulteert in een heerlijk gelaagde en complexe geur. Cream sherry heeft een fluweelzachte en volle smaak, met tonen van rozijnen, toffee en een vleugje vanille. Deze verleidelijke sherry is perfect als digestief en past uitstekend bij desserts zoals chocolade, notentaart en crème brûlée. Het vormt ook een mooie combinatie met blauwe kazen en geroosterde noten.

Met deze verschillende stijlen van sherry heb je een breed scala aan mogelijkheden om te verkennen en te combineren met diverse gerechten. Of je nu een lichte en verfrissende fino verkiest of liever geniet van de zoetheid van Cream, sherry biedt een wereld aan smaak die je culinaire ervaring zeker zal verrijken. Lees hier meer over de verschillende stijlen sherry.

Vijf heerlijke recepten met sherrywijn: ontdek de smaak van Zuid-Spanje

Nu we een aantal sherry wijnen nader hebben bekeken, nodig ik jullie uit om wat populaire wijnspijs combinaties uit de sherry regio te verkennen. Ik heb een aantal van mijn favoriete recepten uitgekozen en wil jullie graag laten zien wat de verschillende typen sherry en Manzanilla kunnen doen met een gerecht!


Gazpacho met Fino Sherrywijn

Gazpacho is een klassiek Spaans gerecht dat bekend staat om zijn verfrissende en smaakvolle eigenschappen. De geschiedenis van gazpacho gaat honderden jaren terug en heeft zijn wortels in de Andalusische keuken. Als een van mijn favoriete Spaanse gerechten kon gazpacho niet ontbreken in deze lijst.

Voor dit recept kies ik een fino. De reden waarom gazpacho zo goed samengaat met sherry wijnen is te vinden in de traditionele gewoonten en smaakcombinaties in de Spaanse culinaire cultuur. In Andalusië, waar sherry een belangrijk onderdeel is van de gastronomie, wordt gazpacho vaak geserveerd als voorgerecht of zelfs als verfrissend tussendoortje. De frisse en lichte smaken van gazpacho passen perfect bij de droge en delicate stijlen sherry, zoals fino en manzanilla. Het ziltige en droge karakter van deze sherry's versterkt de frisheid en de smaken van de gazpacho en zorgt voor een harmonieuze combinatie.

Bekijk het recept voor gazpacho hier en probeer het zelf eens uit!

Gazpacho y Fino.jpg

Boquerones met Amontillado Sherrywijn

Boquerones, ook wel bekend als ansjovisfilets, vormen een belangrijk onderdeel van de Spaanse culinaire traditie. De geschiedenis van boquerones gaat terug tot de oude Romeinse tijd, waar ansjovis al werd geconsumeerd en geconserveerd. In de Spaanse keuken worden boquerones vaak gebruikt als tapasgerecht, waarbij de vis wordt gemarineerd in azijn en op smaak gebracht wordt met knoflook, peterselie en olijfolie.

De traditie van het genieten van boquerones als tapas gaat hand in hand met de sherry cultuur in Spanje. Sherry wordt traditioneel geserveerd als aperitief, vaak vergezeld van verschillende tapasgerechten. De combinatie van boquerones en sherry is een geliefde keuze vanwege de complementaire smaken en texturen.

De frisse, ziltige en lichtzure smaak van boquerones past uitstekend bij de droge en delicate stijlen sherry, zoals fino en manzanilla maar mijn persoonlijke favoriet voor dit gerecht is amontillado. De ziltige tonen van de ansjovis worden prachtig in balans gebracht door de droge nootachtige smaak van amontillado. De lichte textuur van de boquerones geeft een aangename mondbeleving in combinatie met de rijke en complexe structuur van de amontillado. Dit zorgt voor een verkwikkende en evenwichtige combinatie van smaken.

Maak dit gerecht zelf gemakkelijk thuis met dit recept.

Amontillado y Boquerones.jpg

Spaanse tortilla met Manzanilla de Sanlucar

De Spaanse tortilla, ook wel bekend als tortilla de patatas, is een iconisch gerecht in de Spaanse keuken. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw en is ontstaan in de regio Extremadura. Het gerecht bestaat uit eenvoudige ingrediënten zoals aardappelen, eieren, uien en olijfolie, maar de manier waarop deze worden gecombineerd en bereid, resulteert in een smakelijke en veelzijdige lekkernij.

De traditie van de Spaanse tortilla gaat verder dan alleen de bereidingswijze. Het is een geliefd gerecht dat op verschillende momenten van de dag wordt gegeten. In Spanje wordt de tortilla vaak geserveerd als onderdeel van een tapas assortiment, als vulling voor een bocadillo (broodje) of zelfs als hoofdgerecht bij de lunch of het avondeten.

De veelzijdigheid van de Spaanse tortilla maakt het een uitstekende metgezel voor verschillende soorten sherry wijnen. De droge en delicate stijlen sherry, zoals fino en manzanilla, passen perfect bij de lichte en romige textuur van de tortilla. De subtiele zilte tonen van de sherry vullen de hartige smaak van de aardappelen en uien aan, terwijl de frisheid van de wijn de smaakpapillen verkwikt.

De combinatie van de Spaanse tortilla en sherry wijnen is een culinaire traditie die het beste van de Spaanse keuken en wijn samenbrengt. Maak zelf thuis in een handomdraai een heerlijke tortilla met dit recept.

Tortilla de Patatas y Manzanilla de Sanlúcar.jpg

Ossenstaart met Oloroso Sherrywijn

Spaanse ossenstaart, ook wel bekend als "Rabo de Toro", is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Spaanse culinaire traditie. Het gerecht wordt al eeuwenlang bereid en heeft zijn wortels in de regionale keukens van Spanje. Oorspronkelijk werd ossenstaart gebruikt als een goedkope snit van het vee, maar door langdurige bereidingstechnieken werd het omgetoverd tot een heerlijk en smaakvol gerecht.

De traditie van het bereiden van Spaanse ossenstaart gaat gepaard met geduldige en langzame kookmethodes, waarbij de staart langdurig wordt gestoofd totdat het vlees boterzacht is geworden. Het wordt vaak bereid met toevoeging van groenten, zoals ui, wortel en bleekselderij, en gekruid met knoflook, kruiden en specerijen. Het resultaat is een rijke en geconcentreerde smaak die een genot is voor de smaakpapillen.

Het krachtige en hartige karakter van de Spaanse ossenstaart maakt het een uitstekende metgezel voor verschillende soorten sherry wijnen. Dit gerecht past uitstekend bij volle en complexe stijlen sherry's. De rijke aroma's en nootachtige tonen van deze sherry's vullen de diepe umami-smaak van het vlees aan en zorgen voor een harmonieuze combinatie.

De combinatie van Spaanse ossenstaart en sherry wijnen is een klassieke en gewaardeerde culinaire traditie. Mijn persoonlijke favoriet? Ossenstraat en oloroso! Probeer deze combinatie en laat je verleiden door de harmonie tussen het gerecht en de sherry, je vindt het recept hier.

Tocino de cielo met Palo Cortado Sherrywijn

Tocino de Cielo is een traditioneel Spaans dessert dat zijn oorsprong heeft in de keuken van Jerez. Het woord "tocino" betekent spek, maar in dit geval verwijst het naar de textuur van het dessert, dat zacht en romig is. "Cielo" betekent hemel, wat duidt op de heerlijke smaak die dit dessert biedt.

De wijnhuizen van de Marco maakten vroeger gebruik van eiwitten om de wijn te klaren, omdat dit alle zwevende deeltjes van de wijn naar de bodem helpt zakken, waardoor de sherry er schoner uitziet.

Het eigeel werd meestal aan kloosters gegeven, die de productie van dit heerlijke dessert een ideale manier vonden om het te gebruiken.

Het werd al snel een geliefd en gewaardeerd dessert in de Spaanse culinaire traditie. Het bestaat voornamelijk uit eidooiers, suiker en water, die langzaam worden gekookt totdat er een zijdezachte textuur ontstaat. Het resultaat is een rijk en romig dessert met een intense smaak van vanille en karamel.

De traditie van het serveren van Tocino de Cielo als dessert gaat vaak gepaard met sherry wijnen in Spanje. Sherry wordt beschouwd als een perfecte begeleiding voor desserts vanwege zijn diverse stijlen en smaakprofielen.

De combinatie van Tocino de Cielo en sherry wijnen is een ware verwennerij voor de smaakpapillen. De zoete en romige eigenschappen van het dessert komen prachtig samen met de diverse smaakprofielen van sherry, waardoor elke hap en slok een genot is voor de zintuigen.

Door de veelzijdigheid van sherry zijn er eindeloze combinaties mogelijk met dit dessert. De rijpe en zoete sherry's, zoals een Pedro Ximénez of een Cream sherry, zijn misschien voor de hand liggend maar denk ook eens aan de combinatie van een zoet dessert met een stevige sherry als Palo cortado. Het droge karakter van de Palo Cortado biedt een perfecte tegenhanger voor de zoetheid van het dessert. De romigheid van de tocino zal worden versterkt door de wijn en de nootachtige aroma’s zoals walnoot zorgen voor een volledige smaakbeleving.

Zelf dit heerlijke dessert maken? Bekijk het recept hier en experimenteer met verschillende sherry stijlen en ontdek welke combinaties het beste bij jouw smaak passen.

Tocino de cielo y Palo Cortado.jpg

India Donisi

India is een wijnprofessional uit Amsterdam. In 2016 behaalde zij haar diploma als Vinoloog en sindsdien werkt zij met veel plezier in de wijnwereld. Na een carrière als sommelier start zij in 2020 haar wijnblog Winespicegirl. Haar doel is om wijn op een toegankelijke manier te presenteren aan een groot publiek.

Tijdens haar reis naar Jerez in 2021 werd India verliefd op de Sherry wijnen. Dit is het tweede jaar op rij dat zij Sherry ambassadeur is in Nederland.