Je zou kunnen zeggen dat vegetarisch eten vandaag de dag een echte levensstijl is geworden. En of deze nu gebaseerd is op gezondheidsovertuigingen of duurzaamheidsredenen, een feit is dat we kunnen spreken van een trend. Ter verduidelijking: een vegetariër is iemand die een vlees- en visloos dieet volgt, maar recepten met honing, eieren of zuivelproducten zijn wel toegestaan.

Wijn-spijscombinaties met sherrywijnen

Hieronder gaan we tien smakelijke voorbeelden geven van vegetarische recepten, samen met een overheerlijke sherrywijn-suggestie. Zo kun je dubbel genieten. Daniel Rivera, sommelier van restaurant Timón de Roche, zal ons vergezellen op dit avontuur en ons advies geven over de meest verrukkelijke combinaties.

10 Gezonde en eenvoudig te bereiden vegetarische recepten, vergezeld van sherrywijn

Vaak worden er specerijen, kruiden en smaakversterkers gebruikt om vegetarische gerechten wat meer pit te geven. Deze smaken zijn niet altijd even gemakkelijk te combineren, maar dankzij hun veelzijdigheid zijn sherrywijnen een perfecte aanvulling op deze gevarieerde aroma’s.

Groentespaghetti | Vegetarisch recept met courgette en kerstomaatjes

De ontdekking van de spiraalsnijder, waarmee je courgettes als met een puntenslijper omtovert tot spaghettisliertjes, heeft een hele nieuwe trend teweeggebracht. Courgettes bevatten maar weinig calorieën en zijn ideaal om pasta te vervangen door een gezonde groente. Hieronder vind je het recept. Je zult zien dat het supersimpel is!

Sherrywijn-suggestie: "Een frisse wijn voor een vredig recept met een ziltig vleugje: combineer het gerecht metManzanilla.”

Ingrediënten voor 4 personen

● 3 courgettes

● 250 g kerstomaatjes

● Olijfolie, zout en peper

● Geraspte Parmezaanse kaas

● Tijm of andere aromatische kruiden (optioneel)

Bereiding

  1. Rasp de courgettes.
  2. Doe wat olijfolie in een pan en roerbak de kerstomaatjes totdat ze gaar zijn en er een tomatensaus ontstaat met enige structuur.
  3. Voeg de geraspte courgette toe en roer alles door elkaar. Voeg optioneel de aromatische kruiden toe.
  4. Bestrooi met kaas en het gerecht is klaar om op te dienen.

Heerlijke groene curry | Vegetarisch recept met aubergine, kokosmelk en basmatirijst

Een vriendin van mij maakt dit vegetarische recept als geen ander. En zoals Ari zegt: "De truc zit hem in het bereiden van de curry. Daarna kun je zelf gaan improviseren met extra ingrediënten."

Sherrywijn-suggestie: “Een Medium Dry sherry gaat perfect samen met pittige smaken. Dit gerecht wordt erdoor verzacht en heeft een wijn nodig met een lange afdronk."

Ingrediënten voor 4 personen:

● 4 kopjes basmatirijst

● Groene curry-pasta

● Blikje kokosmelk om te koken

● Aubergine of andere groente

● Limoen

● Vers gehakte koriander

● Kafferlimoenblaadjes (optioneel)

Bereiding

  1. Bereiding van de basmatirijst: Goed wassen en laten uitlekken. Doe koud water in een pan (anderhalf kopje water voor elk kopje rijst), voeg de rijst en de kafferlimoenblaadjes toe en breng afgedekt met deksel aan de kook. Zet het vuur uit wanneer het kookpunt is bereikt en laat 12 minuten staan.
  2. Bereiding van de curry: Verwarm, afhankelijk van de gewenste smaak, 1 of 2 theelepels groene curry-pasta en los deze op in zonnebloemolie. Voeg onmiddellijk de kokosmelk toe zodra de pasta is opgelost. Als het mengsel kookt, doe je de aubergine erbij en laat je het geheel 5 minuten koken. Voeg tot slot het limoensap en de verse fijngehakte koriander toe. Eet smakelijk!
Hummus receta vegetariana

Kleurrijke hummus | Vegetarisch recept voor hummus met kikkererwten en rode biet, erwten of paprika

Wil je een kleurtje geven aan het klassieke hummusrecept? Vervang dan een deel van de kikkererwten door rode biet voor een paarse tint, erwten voor een groen kleurtje of gebakken paprika voor een rode kleur: origineel en heel erg lekker.

Sherrywijn-suggestie: "De smaak en consistentie van hummus combineert goed met een overheerlijke Fino, fris en luchtig."

Ingrediënten voor 4 personen

● 200 g gekookte kikkererwten uit blik

● 100 g rode bieten, gekookte erwten of gebakken paprika's

● 100 ml citroensap

● 125 g Griekse yoghurt

● 100 ml extra vierge olijfolie

● 2 eetlepels tahini (sesamzaadpasta)

● Zoet of pikant paprikapoeder naar smaak

● Peper en zout

● Wortelstaafjes om te dippen (optioneel)

Bereiding

  1. Was de kikkererwten, pureer ze met een staafmixer en voeg beetje bij beetje alle ingrediënten toe terwijl je blijft pureren. Voeg wat water toe om de hummus te verdunnen als deze te dik is. Zodra je de juiste consistentie hebt bereikt, is de hummus klaar om te serveren!

Spiraalpasta met groene pesto | Vegetarisch recept met basilicumpest

Voor wie op zoek is naar recepten met een hoger ijzergehalte voor kinderen die niet van linzen houden, bestaat er een populaire pasta die voor 100% uit linzen bestaat. Let op: Er bestaat ook erwtenpasta!

Het glaasje wijn mag je dit keer zelf opdrinken, terwijl de kinderen genieten van dit overheerlijke recept (al moet ik bekennen dat ze vroeger mijn speentje weleens in de sherry doopten).

Sherrywijn-suggestie: “De wijn moet zowel bij het gerecht passen als een geschikt aperitief zijn. Wat dacht je van een overheerlijke Oloroso?

Ingrediënten voor 4 personen

● 350 g linzen-spiraalpasta

● Voor de basilicumpesto:

○ 100 g verse basilicumblaadjes

○ 200 g Parmezaanse kaas

○ 75 g pijnboompitten

○ 150 ml extra vierge olijfolie

○ Zout

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  2. Voor de pesto:
    1. Pureer alle ingrediënten, behalve de olie, met een mortel of een staafmixer. De overheerlijke geur van de basilicumblaadjes zal je verrassen.
    2. Voeg voorzichtig de olie toe totdat je de gewenste consistentie bereikt.
  3. Serveer de pesto op een bedje van pasta. Eet smakelijk! Ben je een echte kaasliefhebber? Voeg dan wat extra kaas toe aan dit eenvoudige en smakelijke vegetarische recept!
Poke vegetariano

Vegetarische poke bowl | Vegetarisch recept met avocado en wilde rijst

Poke is een Hawaïaans gerecht dat letterlijk “in plakken snijden” betekent, en sinds enkele jaren erg populair is. Het oorspronkelijke vegetarische recept is beetje bij beetje aangepast naar minder authentieke versies. Meestal bestaat het uit een rijstbasis waarbovenop verschillende ingrediënten, de zogenaamde “toppings”, mooi geschikt worden. Voor een lekker alternatief kun je de rijst ook vervangen door quinoa!

Sherrywijn-suggestie: "Deze keer, om de zachtere smaken de complementeren, stel ik een traditionele Fino voor. Die geeft de poke bowl namelijk net iets extra’s!

Ingrediënten voor 4 personen

● Wilde rijst

● 1 courgette

● 1 wortel

● 1/2 komkommer

● 1/2 blikje maïs

● 250 g kerstomaatjes

● 1 hardgekookt ei

● 100 g blokjes verse kaas

● 1 handvol sesamzaadjes

● Dressing: extra vierge olijfolie, zout en peper

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking en plaats in een individuele kom om te serveren.
  2. Snijd de rest van de ingrediënten.
  3. Schik ze mooi op de rijst, alsof het een schilderij is (uiteindelijk eet je ook met je ogen).
  4. Breng het heerlijke vegetarische gerecht op smaak met de dressing.

Aziatische groentewok | Vegetarisch recept met broccoli en champignons

Zoals wel vaker gebeurt, is dit gerecht vernoemd naar de pan waarin het bereid wordt: de Chineese wok. Je kunt een wokpan gebruiken om te bakken, koken, stoven of stomen, maar je haalt het beste uit de pan door ermee te wokken (kleine stukjes eten op hoog vuur roerbakken met maar een klein beetje olie)!

Vanwege de hoge temperaturen is het een snel proces.

We voegen sojasaus en Aziatische smaken toe om onze reis door de wereld van vegetarische recepten te vervolgen. Maar het geheim van dit vegetarische recept zit hem in de saus, die bovendien doorslaggevend is voor onze wijnsuggestie.

Sherrywijn-suggestie: “De sojasaus geeft dit gerecht zijn typerende zilte smaak en is zodoende prima te combineren met een overheerlijke Palo Cortado."

Ingrediënten voor 4 personen

● 100 g in plakjes gesneden champignons

● 300 g broccoli

● 1/2 rode paprika

● 2 wortels

● 1 fijngehakt teentje knoflook

● Sojasaus

● Zonnebloemolie

● Gemalen zwarte peper

● Zout

Bereiding

  1. Snijd alle groenten in kleine blokjes.
  2. Verhit de wok op hoog vuur. Voeg, als deze heet is, een beetje zonnebloemolie toe om de knoflook en de wortels te fruiten.
  3. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel om de wok niet te beschadigen en voeg de ingrediënten toe. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig worden gebakken.
  4. De wortel heeft hiervoor 2 tot 3 minuten nodig, waarna de paprika en de champignons worden toegevoegd.
  5. Als alles gaar is, op smaak brengen met soja, opdienen en smullen maar!

Groentelasagne | Vegetarisch recept met courgette, aubergine en wortel

Als je van lasagne houdt, is dit vegetarische recept een echte aanrader!

Sherrywijn-suggestie: "In dit gerecht speelt kaas de hoofdrol. Een Amontillado gaat heel goed samen met dit soort smaken."

Ingrediënten voor 4 personen

● 20 lasagnevellen

● 1 courgette

● 1 aubergine

● 2 wortels

● 1 grote ui

● 200 ml tomatensaus

● 1/2 liter bechamelsaus

● Geraspte kaas om te smelten

● Extra vierge olijfolie, zout en peper

Bereiding

  1. Bevochtig de pastavellen volgens de instructies op de verpakking.
  2. Pel de ui en snijd hem samen met de rest van de groenten in blokjes. Fruit elke groente apart op een middelhoog vuur.
  3. Verwarm de oven voor op ongeveer 200º C.
  4. Bereid de lasagne in een ovenschaal: plaats een bodem van lasagnevellen, bedek deze met tomatensaus, vervolgens een laag groente en daarbovenop een laagje bechamelsaus. Herhaal dit totdat de schaal vol is. Bedek de bovenste laag met bechamelsaus en strooi hierover de geraspte kaas.
  5. Plaats de lasagne gedurende 15 minuten in de oven op 180º C. Haal de schaal uit de oven als de kaas begint te bruinen en laat de lasagne enkele minuten staan voordat je hem opdient.

Quinoa met pompoen | Vegetarisch recept met quinoa, geroosterde pompoen en granaatappel

Quinoa is een relatief recente verschijning in onze keuken, met de bijnaam "superfood". Dit plantje dat wel 15% vezels bevat, is geschikt voor coeliakiepatiënten en kan in sommige gerechten een goed alternatief zijn voor rijst. Het bestaat voor 16,5% uit eiwitten en voor 5,5% uit vet, en eenmaal gekookt bevat het rond de 150 calorieën. Vergeet echter niet dat je het grondig moet wassen voordat je het in gerechten gebruikt.

Sherrywijn-suggestie: “We zouden voor een contrasterende wijn kunnen kiezen, maar in dit geval gaan we liever voor evenwicht met een Cream, zoetig en volledig in harmonie met de smaak van pompoen.”

Ingrediënten voor 4 personen

● 250 g in blokjes gesneden pompoen

● 200 g quinoa

● 1 granaatappel

● Extra vierge olijfolie

● Peper en zout

● Citroensap

● 1 handvol pompoenpitten (optioneel)

Bereiding

  1. De pompoen roosteren: Wij raden aan pompoen te kopen die al gesneden is, omdat het snijden van een hele pompoen enige kracht en vaardigheid vereist. Rooster de pompoen op 220 graden in de oven gedurende circa 25 minuten.
  2. Kook de quinoa gedurende 15 minuten in kokend water, volgens de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en dep voorzichtig droog met keukenpapier.
  3. Doe de quinoa in een kom en voeg de pompoen toe. Breng met citroensap, olijfolie, zout en peper op smaak.
  4. Voeg vervolgens de granaatappel en pompoenpitten toe. Eet smakelijk!
ensalada

Griekse salade | Vegetarisch recept met tomaat, komkommer en feta

Dit is een van de meest verfrissende en snelle recepten in deze vegetarische receptenbundel. Zoals bij alle recepten zijn de onderlinge verhoudingen en de kwaliteit van de ingrediënten de sleutel tot succes. Dat geldt des te meer voor deze salade, waarin geen smaken gemaskeerd worden en geen gekookte producten worden gebruikt.

Sherrywijn-suggestie: “Deze salade vraagt om een verse Manzanilla, vanwege zijn zuurgraad en frisheid.”

Ingrediënten voor 4 personen

● 1 tomaat

● 1 komkommer (niet te groot)

● 1 rode ui (zacht van smaak)

● 100 g fetakaas

● 1 handvol zwarte olijven (bijvoorbeeld Griekse kalamata-olijven)

● Gedroogde oregano

● Extra vierge olijfolie

● Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de tomaat in hapklare partjes, de komkommer in plakjes van ongeveer een halve cm en de ui in ringen.
  2. Meng dit alles door elkaar en breng op smaak met een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout.
  3. Voeg de olijven toe en maak de salade af met een vleugje oregano. Smullen maar!

En als dessert: Castella-cake | Vegetarisch recept met eieren, bloem en honing

Als je van luchtige, sponsachtige cakes houdt, is dit recept echt iets voor jou! Een vegetarisch recept dat naast een overheerlijke smaak ook een opmerkelijke delicate en veerkrachtige structuur heeft. De castella-cake, ook wel “kasutera” genoemd, is een lokale specialiteit uit het Japanse Nagasaki, die in de 16e eeuw door de Portugezen werd geïntroduceerd en te vergelijken is met de “Pão de Castela”.

De cake is ideaal als dessert of voor bij de koffie om vrienden te verrassen. Wel is het belangrijk om dit recept met grote zorg en delicatesse te bereiden om de typerende sponzigheid te bereiken.

Sherrywijn-suggestie: “Ik vind deze cake heerlijk en at hem vaak toen ik in Azië werkte. Hij is perfect te combineren met Cream: zoet maar met de juiste intensiteit en suikers.”

Ingrediënten voor 4 personen

● 4 eieren

● 2 eetlepels melk

● 2 eetlepels honing

● 3/4 kopje suiker

● 3/4 kopje zelfrijzend bakmeel (of iets dergelijks)

Bereiding

  1. Bedek de vorm met bakpapier, zodat de cake later makkelijk los zal komen. Je kunt de vorm ook insmeren met een beetje boter of olie. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Verhit de melk en vermeng deze met de honing. Laat even staan en zorg dat de melk niet te heet wordt.
  3. Scheid de eidooiers van het eiwit.
  4. Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk de poedersuiker toe. Klop de eidooiers en meng ze voorzichtig met het opgeklopte eiwit.
  5. Zeef de bloem en meng deze met dezelfde delicatesse.
  6. Voeg het mengsel van melk en honing toe.
  7. Doe het deeg in de vorm en klop er zacht tegen om luchtbellen te verwijderen.
  8. Zet de cake gedurende ongeveer 45 minuten in de oven en controleer regelmatig zonder de ovendeur te openen (dit om inzakken te voorkomen).
  9. Zet de oven uit zodra de cake gaar is en laat de ovendeur open met de cake erin. (Steek een prikker of een mesje in het midden van de cake en kijk of deze er droog uitkomt om te controleren of de cake gaar is).
  10. Haal de cake na ongeveer 20 minuten uit de oven en verwijder voorzichtig de vorm.

Voor het ontdekken van nieuwe sensaties met onze overheerlijke sherrywijnen, zullen we blijven spelen met de beste contrasten en wijs-spijscombinaties. Eet smakelijk!

Angélica Jódar del Álamo
Telecommunicatie-technicus met een master in Toerisme en Gastronomie van het Basque Culinary Center te San Sebastián (Spanje), en werkzaam als professional in gastronomische communicatie en het goede leven, waarbij ze culinaire geheimen, plaatsen, restaurants en nationale juweeltjes in de spotlights zet.

De in dit artikel vervatte meningen zijn uitsluitend die van de schrijvers en niet per definitie die van de Consejo Regulador van Sherrywijnen en Manzanilla.