zanahorias-aliñadas-vinos-de-jerez.jpg zanahorias-aliñadas-vinos-de-jerez.jpg

Gemarineerde worteltjes

In dit recept speelt sherryazijn de hoofrol. Daarom is Reserva sherryazijn de beste keuze, die het gerecht zal verrijken met een breed scala aan nuances, terwijl de frisheid van dit zeer traditionele koud voorgerecht in de provincies Cádiz en Sevilla behouden blijft.

9

Recept voor 9 tafelgasten

1 kilo wortelen

Reserva Sherryazijn

30 g. Extra vergine olijfolie

Komijn

Oregano

Peterselie

4 teentjes knoflook

Zout

Bereiding

Schil de wortels en doe ze in een pan met koud water zonder zout. Kook het (koude) water met de wortels pas als alle wortels zijn geschild. Het is belangrijk dat de wortels niet te zacht worden, dus zodra het water begint te koken, moet je zo nu en dan met een mes in prikken (de wortels moeten nog wat weerstand bieden). Giet ze vervolgens af en laat iets afkoelen. Snijd de wortels in dikke plakken als ze nog warm zijn en doe ze in een grote slakom. Besprenkel ze royaal met sherryazijn, dek af met plasticfolie en laat ze minimaal een uur rusten in de koelkast. Roer het geheel van tijd tot tijd zodat de wortels de azijn gelijkmatig opnemen.

Plet de teentjes knoflook met de peterselie in een vijzel en voeg vervolgens voorzichtig een beetje olijfolie toe. Dit moet heel langzaam gedaan worden anders zal de olie niet emulgerenen. Voeg dit toe aan de wortels en besprenkel nogmaals met sherryazijn. Meng het geheel goed zodat alle wortels doordrenkt zijn met de dressing.

Breng op smaak met oregano en komijn. Laat nog minstens een uur in de koelkast staan (idealiter een nacht) voor een optimale smaak. Breng pas vlak voor het opdienen op smaak met zout. Wees voorzichtig, dit voegen we bewust pas op het eind toe zodat de wortels hun smaak niet verliezen en juist de verschillende smaken in de dressing goed opnemen tijdens het rusten.

Vinagre de JErez Reserva-3.png
Reserva Sherryazijn

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen