tortilla-de-patatas-vinos-de-jerez.jpg tortilla-de-patatas-vinos-de-jerez.jpg

Spaanse aardappeltortilla

Het zilte van de Manzanilla zal de smaak van de aardappeltortilla versterken en tegelijkertijd een mooie tegenhanger vormen van de zoetheid van de aardappelen en ui (wanneer gebruikt). Het droge karakter van de wijn zal daarnaast het vettige mondgevoel van de olijfolie en het ei in evenwicht brengen. Als de tortilla warm wordt gegeten, zorgt een glas koude Manzanilla ook voor een aangenaam verfrissend gevoel in de mond.

6

Recept voor 6 tafelgasten

8 eieren

500 g. aardappelen

1 grote ui (optioneel)

Extra vergine olijfolie

Zout

Bereiding

Schil, was en droog de aardappelen. Snijd de aardappelen in plakjes van 2 tot 4 millimeter dik, zorg dat de schijfjes van dezelfde dikte zijn. Verhit voldoende olijfolie in een koekenpan met een diameter van 25 centimeter om alle aardappelschijfjes te bedekken. Voeg de aardappels pas toe als de olie heet is en bak de eerste paar minuten op hoog vuur. Zet daarna het vuur op laag. Wanneer de aardappelen goudbruin beginnen te worden, mogen ze uit de olie. Laat uitlekken en breng op smaak met zout. Giet de olie voorzichtig uit de pan, want deze is gloeiend heet. Laat een klein beetje achter om net de bodem van de pan te bedekken.

Klop de eieren los in een kom waarin alle ingrediënten passen en breng op smaak met zout. Voeg de aardappelen toe. Roer alles goed om, zodat elk aardappeltje omhuld is door ei. Verwarm de pan opnieuw en verdeel het mengsel gelijkmatig. Houd het vuur de eerste minuten op middelhoog en zet daarna laag. Schud, na een paar minuten de pan voorzichtig heen weer om de aardappelomelet los te krijgen van de bodem. Herhaal dit zo nu en dan. Wanneer de onderkant goudbruin is geworden, is het tijd voor de andere kant. Leg een bord (of speciale tortilla-deksel) omgekeerd op de tortilla en keer de pan. Schuif de tortilla omgekeerd terug in de koekenpan. Bak nog enkele minuten en schud met regelmaat de pan even heen en weer.

Als het het gewenste resultaat is bereikt, schuif dan de tortilla op een bord en serveer. Er zijn verschillende varianten te vinden, een welbekende is die mét ui. In dat geval, voeg je de uien in middelgrote stukjes toe aan het begin van het bereidingsproces.

MANZANILLA-vinos-de-jerez.png
Manzanilla

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn