Hummus
De verfijnde Manzanilla met zijn typische smaak van ongebrande noten past perfect bij die van de tahin sesampasta en de kikkererwten. De licht bittere nasmaak van de wijn laat de eveneens licht bittere en heerlijke aroma’s van het paprikapoeder, de olijfolie en de koriander intact.
Recept voor 4-6 tafelgasten
200 g. gedroogde kikkererwten (of 400g. gekookte)
2 citroenen
150 g. tahin sesampasta
1 teentje knoflook
5 g. paprikapoeder
30 ml. Extra vergine olijfolie
Peterselie of koriander
5 g. komijn (optioneel)
Zout
Bereiding
Laat de droge kikkererwten gedurende 12 uur weken. Vervolgens laten uitlekken en aan een pan met ruim kokend water toevoegen. Laat ongeveer anderhalf uur koken tot ze goed zacht zijn geworden. Laat goed uitlekken en zet opzij.
Meng in een keukenmachine de gekookte kikkererwten, het sap van twee citroenen, de tahin sesampasta, de knoflook en de komijn (optioneel). Breng op smaak naar wens. Meng tot een mooie, gladde en smeuïge puree. Het is ook mogelijk om voor een iets grovere structuur te kiezen, ieder zijn smaak. Voeg vervolgens het paprikapoeder toe. Vervang eventueel de helft voor pikant paprikapoeder en/of een snufje cayenne voor een pittiger eindresultaat. Pureer op lage snelheid tot alles goed gemengd is, en voeg geleidelijk de olijfolie toe. Breng op smaak met citroen en zout.
Serveer de hummus in een diep bord en besprenkel met olijfolie en bestrooi met paprikapoeder en fijngehakte koriander of peterselie.