ceviche-vinos-de-jerez.jpg ceviche-vinos-de-jerez.jpg

Ceviche

Elke ceviche is een uitdaging om te combineren. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat men niet snel denkt aan een specifieke wijn. De te overwinnen uitdagingen zijn de zuurgraad die het citroen- of limoensap geeft aan de “leche de tigre” (dressing), de pittigheid van de chili, de bitterheid van de koriander en het zoutpunt van het recept. Fino brengt het hoge zuurgehalte in evenwicht en geeft frisheid als tegenhanger van de hete chili. Vergezeld met aroma’s van jonge groene amandelen die harmoniseren met de koriander en het zilte karakter maken het plaatje compleet.

4

Recept voor 4 tafelgasten

500 g. witte vis zoals zeebaars of heilbot

1 chilipeper

1 rode ui

10 limoenen of 5 citroenen

Zout

Gemalen witte peper

Krokante maïs (optioneel)

1 teentje knoflook (optioneel)

Koriander (optioneel)

Bereiding

Snijd de vis, bij een dikkere vis in middelgrote blokjes of als het kleine visfilets zijn in dunne plakjes. Op deze manier wordt de textuur van de vis beter gerespecteerd. Bestrooi royaal met zout en laat minimaal 10 minuten rusten. Hak de verse chilipeper in kleine plakjes en voeg deze na het rusten toe aan de vis. Meng en laat nog een paar minuten staan.

Terwijl de vis rust, snijd de rode ui julienne (reepjes) en voeg ongeveer de helft toe aan de vis, bewaar de andere helft. Breng op smaak met gemalen witte peper en meng het geheel goed. Snijd de limoenen en- of citroenen doormidden en pers het sap eruit. Het is niet nodig om ze volledig uit te persen, aangezien het laatste beetje sap vaak wat bitter smaakt en het de ceviche geen goed zal doen. Idealiter gebruikt men slechts de helft van het citrussap van elke citroen.

Zet de ceviche een paar minuten in de koelkast, zodat de dressing (tijgermelk) goed opgenomen wordt door de vis. Controleer na enkele minuten de zuurtegraad, pittigheid en het zoutpunt van de ceviche. Pas aan naar eigen smaak en wens. Elke vissoort zal anders reageren op de dressing en ook elke citrusvrucht en type chilipeper heeft een andere zuurgraad en hitte-level. Het is daarom raadzaam te blijven proeven tijdens de bereiding om zo het gewenste smaak-resultaat te vinden.

Serveer de ceviche met de rest van de rode ui, gesneden in dunne reepjes. Optioneel: fijngehakte knoflook, koriander en krokante maïs. Hoelang de vis moet ‘garen’ in de dressing hangt af van de stevigheid van de vis en hoe de vis gesneden is. Doorgaans zullen niet alle stukjes exact dezelfde garing hebben, dit is afhankelijk waar en hoelang ze in de dressing lagen. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van smaak.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn