Sardina-y-sardajo-Begoña-Rodrigo-vinagre-de-jerez.jpg Sardina-y-sardajo-Begoña-Rodrigo-vinagre-de-jerez.jpg

Sardines in “sardajo’’

Begoña Rodrigo

Restaurante La Salita, 1 Estrella Michelin

Sherryazijn brengt evenwicht in dit gerecht, ideaal voor bereidingen met vette vis. Het gebruik van azijn op drie verschillende manieren in dit recept maakt het de rode draad. Het biedt continue tegenwicht. Daarnaast zorgt de azijn voor een heerlijke frisheid bij elke hap.

20

Recept voor 20 tafelgasten

Voor de gegrilde sardines:

1 kg sardines

½ kilo zout

½ kilo suiker

100 g. Sherryazijn

100 g. water

Voor de auberginepuree:

3 aubergines

1 aardappel

40 g. gerookte boter

Voor de ‘sardajo’:

1 liter tarbot visbouillon

75 g. laos/galanga

3 kaffir limoenblaadjes

1 citroengrasstengel

1 rode chili

50 g. Sherryaazijn

130 g. geroosterde amandelen

1 teentje knoflook

1 eetlepel zout

80 g. Extra vergine olijfolie

5 g. GelEspessa (verdikkingsmiddel)

Andere ingrediënten:

Ingemaakte uitjes op sherryazijn

Bereiding

Voor de gegrilde sardines:

Maak de sardines schoon en fileer. Bestrooi ze met zout en suiker en laat 13 minuten rusten. Was de sardines voorzichtig af onder een dun straaltje water. Droog daarna goed. Maak vervolgens een marinade van het water en de azijn en laat de sardines hier 20 minuten in weken. Haal de vis eruit, droog goed en bewaar tot gebruik.

Voor de auberginepuree:

Gril de aardappelen en aubergines gewikkeld in aluminiumfolie. Keer halverwege. Verwijder de folie en verwijder daarna de schil van de aardappelen. Duw de aardappelen door een roerzeef of aardappelpers of stamp ze fijn. Breng op smaak met peper en zout en voeg de gerookte boter toe. Haal het zachte vruchtvlees uit de aubergines en meng met de aardappelpuree. Voeg eventueel extra zout toe en bewaar in een spuitzak.

Voor de ‘sardajo’:

Voeg de laos, kaffir-limoenblaadjes, chili en het citroengras toe aan de visbouillon. Breng aan de kook. Wanneer het kookpunt is bereikt neem je de pan van het vuur en laat je het 5 minuten rusten. Haal het door een zeef en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Doe het daarna in de Thermomix. Bewaar koud tot het moment van serveren.

Afwerking en presentatie:

Spuit een paar toefjes auberginepuree in een cirkelvorm. Leg er wat stukjes sardine op en gril met een keukenbrander. Werk af met de gekoelde 'sardajo'. Sprenkel er wat ingemaakte sherryazijn uitjes over en serveer.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen