receta-vieiras-a-la-gallega-vinos-de-jerez.jpg receta-vieiras-a-la-gallega-vinos-de-jerez.jpg

Galicische Sint-Jakobsschelpen

De zilte tonen van Fino zullen de zeesmaak Sint-Jakobsschelpen versterken, tegelijkertijd zal het droge karakter van de sherry het vet van de sofrito in evenwicht brengen en de typische nootachtige aroma’s harmoniseren met het krokant gegratineerde laagje op de coquilles.

6

Recept voor 6 tafelgasten

12 Sint-jakobsschelpen

4 uien

5 plakjes serranoham

100 ml. Fino sherry

2 eetlepels paneermeel

1 eetlepel tomato frito

1 eetlepel gehakte peterselie

75 g. extra vergine olijfolie

Versgemalen witte peper

Gehakte peterselie (optioneel)

Bereiding

Snipper de uien, dusdanig fijn dat ze aan het einde van de bereiding niet meer opvallen. Hak de plakjes serranoham fijn en bewaar op een bord. Verhit een laagje olijfolie in een pan en bak de flinters ham gedurende een minuut of twee licht krokant. Voeg de gesnipperde ui toe en bak voor 3 minuten op middelhoog vuur zodat het vocht van de ui verdampt. Roer het geheel goed door om te voorkomen dat het op de bodem van de pan blijft plakken, zet het vuur laag en laat sudderen. Voeg nu de Fino-sherry toe en blijf gedurende 5 minuten goed roeren tot de alcohol is verdampt. Doe nu de tomaat erbij en laat nog eens 10 minuten inkoken op laag vuur. Nu is eveneens het moment om de gehakte peterselie toe te voegen (optioneel). Haal de pan van het vuur, breng op smaak met peper en zout en zet apart.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Haal de sint-jakobsschelpen inclusief oranje koraal uit hun schelp (bewaar de schelpen) en dep droog met keukenpapier en voeg toe aan de reeds bereide saus. Leg elke sint-jakobsschelp terug in zijn schelphelft en verdeel de overgebleven saus. Bestrooi ze met paneermeel en bak in het midden van de oven (180 ºC) gedurende 12 à 15 minuten, en vermijd het openen van de ovendeur.

Controleer van tijd tot tijd hoe ze ervoor staan zodat ze niet verbranden. Gratineer nog 2 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben. Schik de warme Sint-Jakobsschelpen vanuit de oven meteen op borden, twee per bord. Serveer direct.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn