receta-makis-de-salmon-vinos-de-jerez.jpg receta-makis-de-salmon-vinos-de-jerez.jpg

Zalmrol

Fino past perfect bij de verschillende varianten van sushi. De zilte smaak van de Sherry versterkt de smaak van de verse vis en harmonieert eveneens met de sojasaus die ook zoutig is. De lage zuurgraad brengt de rijstazijn in evenwicht. Het aroma van groene amandelen in de afdronk van de Fino gaat prachtig samen met de hints van umami in het Yaki Nori geroosterde zeewier en de sojasaus.

6

Recept voor 6 tafelgasten

Voor de rijst:

200 g. sushirijst (korte ronde korrel)

15 ml. Fino Sherry of Sake

4 eetlepels rijstazijn of Moscatel Sherryazijn

1 eetlepel suiker

½ eetlepel zout

1 waaier/ventilator

Voor de maki:

200 g. één stuk zalmlende/filet

1 komkommer of 2 avocado's

3 Yaki-Nori zeewiervellen, doormidden gesneden

Sojasaus

Wasabi

1 sushi rolmatje

Bereiding

Rijst: Doe de rijst in een kom en spoel drie tot vier maal met koud water. Laat de rijst in koud water staan ​​en herhaal de spoelingen elke 10 minuten gedurende een uur tot het spoelwater helder is. Zet vervolgens apart in een kom onder koud water.

Bereid de rijstazijn voor door op laag vuur te verwarmen en daarin de suiker en het zout op te lossen. Zet opzij en laat afkoelen. Kook de sushirijst in een pan met ruim water en voeg de Fino of Sake toe. Als de rijst gaar is, giet je hem af en spreid je het uit over een breed oppervlak zodat de rijst iets af kan koelen. Besprenkel onmiddellijk met het azijnmengsel en vouw de rijst voorzichtig door elkaar met een spatel zonder te roeren. Verdeel gelijkmatig zodat het goed kan absorberen en waaier tegelijkertijd de rijst zodat deze afkoelt. Eenmaal opgenomen, zet apart (niet in de koelkast) met een natte theedoek erover.

Snijd de zalm in lange repen van 1 cm dik. Snijd de avocado’s of komkommer ook in lange reepjes van dezelfde dikte, verwijder de zaadlijsten.

Als de rijst op kamertemperatuur is, kan het rollen beginnen. Spreidt het sushi-rolmatje uit en leg daarop het norivel met de glanzende kant naar beneden. Verdeel de rijst in 6 porties, één voor elke rol. Verdeel een portie rijst over het zeewier met natte handen en verdeel het door met de vingertoppen het voorzichtig aan te drukken. Zorg dat er een centimeter vrij blijft aan de boven- en onderkant van het zeewier-vel. Voeg eventueel de gewenste hoeveelheid wasabi toe over de rijst. Leg in het midden van de rijst 1 of 2 reepjes zalm en een reepje komkommer/avocado.

Houd het rolmatje en de rand van het zeewier vast aan de voorkant (de kant die het dichtst bij u ligt). Rol het zeewier stevig op met de rijst, zodat de zalm in het midden blijft. De bamboemat dient als hulpmiddel bij het gelijkmatig rollen naar het uiteinde van de rijst. Het idee is een lange compacte zalmrol te krijgen. Laat het matje tussentijds los, zodat deze niet in de sushirol vast komt te zitten. Plak op het uiteinde de rand vast met water en knijp zachtjes om de rol stevig te maken.

Wanneer de zes rollen zijn gemaakt, worden ze elk in porties gesneden. Doop een scherp mes in heet water en snijd de rollen in 6 gelijke stukken. Maak het mes om de paar keer snijden schoon en doop opnieuw in water om te voorkomen dat de rijst aan het mes blijft plakken.

Serveer met een kommetje sojasaus en een beetje wasabi.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn