Poke Bowl de atún.jpg Poke Bowl de atún.jpg

Tonijn poke bowl met Fino wijn

De oorsprong van de poke bowl, die vandaag de dag veel te vinden is in Spaanse steden, is terug te voeren tot Hawaii in de eerste helft van de 20e eeuw. Voordat deze eilandengroep deel uitmaakte van de Verenigde Staten was het een haven waar Japanse, Chinese, Portugese, Koreaanse en Filipijnse schepen aanmeerden, en al deze schepen brachten hun eigen culinaire cultuur met zich mee, die zich vermengde met de plaatselijke keuken. De Po-kei, wat in het Hawaïaans "in kleine stukjes" betekent, is het resultaat van deze culinaire mix: een rijstgerecht met rauwe vis, groenten, fruit en sausjes dat enigszins doet denken aan de Japanse chirashi sushi.

Het onderstaande tonijn poke bowl recept is vrij traditioneel, maar dan wel met een opvallende twist...

Fino: de beste wijn bij een poke bowl

Dankzij zijn veelzijdigheid is Fino de beste wijn bij een poke bowl en ook de beste wijn bij rijst. De subtiele scherpe aroma's en lichte amandelnuances versterken de zilte en jodiumachtige smaak van oesters, kaviaar, vis, zeevruchten, sushi en sashimi, waardoor de wijn uitstekend combineert met een poke bowl.

Over Fino: fris en expressief

Fris, expressief en een ware smaakexplosie in de mond. Fino vertegenwoordigt het intense, rijke en gulle karakter van sherrywijnen, en stimuleert de smaakpapillen zoals maar weinig wijnen ter wereld dat doen. Geen wonder dat Fino de perfecte smaakmaker is voor het versterken van de aroma’s van allerlei soorten gastronomische gerechten. Wil je je laten verrassen door de veelzijdigheid ervan, neem dan een kijkje hier.

4

Recept voor 4 tafelgasten

4 eetlepels sherryazijn

600 gram sushirijst

1 theelepel suiker

300 gram tonijnfilet

4 eetlepels sesamolie

6 eetlepels sojasaus

2 theelepels geraspte verse gember

1 avocado

8 kerstomaatjes

1 komkommer

1 rode ui

1 handje cashewnoten

Bereiding

  1. Verwijder de graten en het vel, en snijd de tonijn in hapklare blokjes.

  2. Meng in een kom de sojasaus, sesamolie en geraspte gember door elkaar, en laat de tonijn gedurende 15 minuten in de koelkast marineren.

  3. Kook de rijst volgens de instructies van de fabrikant.

  4. Los de suiker op in de sherryazijn. Deze stap kun je versnellen door het heel even in de magnetron te zetten.

  5. Zodra de rijst gaar is, giet je het mengsel van azijn en suiker eroverheen en laat je het geheel afkoelen. Om deze stap te versnellen, kun je een waaier gebruiken.

  6. Snijd de avocado in plakjes, de tomaatjes in tweeën, de komkommer in dunne schijfjes en de ui in fijne reepjes.

  7. Verdeel de rijst over vier kommen en leg hierop de avocado, tomaten, komkommer, ui, cashewnoten en gemarineerde tonijn.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn