gazpacho-vinos-de-jerez.jpg gazpacho-vinos-de-jerez.jpg

Gazpacho

Het is moeilijk om een ​​wijn te kiezen die goed bij gazpacho past, omdat deze de hoge zuurgraad van de tomaat en azijn, de intensiteit van de knoflook en de ui, en de bittere hint van de paprika en de olijfolie aan moet kunnen. De droge Fino zal al die nuances in balans brengen en verzachten, en de algehele smaakbeleving van deze frisse Spaanse soep verrijken.

6-8

Recept voor 6-8 tafelgasten

1 kilo rijpe tomaten

50 g. groene paprika (Italiaanse puntpaprika of type cuerno cabra)

30 g. uien

1 komkommer

35 ml. Reserva Sherryazijn

60 ml. Extra vergine olijfolie

±300 ml. koud water of ijsblokjes

1 sneetje brood (optioneel)

15 g. suiker (optioneel)

Bereiding

Hoewel oorspronkelijk alle ingrediënten van deze koude soep in een kleipot werden geplet tot een puree, is het concept tegenwoordig een stuk gemakkelijker. We gebruiken nu een keukenmachine of blender om alles glad te pureren.

Snijd de tomaten mét schil in middelgrote stukken en doe hetzelfde met de rest van de groenten. Voeg de groenten in de keukenmachine of blenderbeker en voeg de sherryazijn, olijfolie en het zout (naar smaak) toe. Mix minimaal 5 minuten op de hoogste stand tot de gewenste textuur is bereikt. Om een ​​zeer gladde textuur te krijgen kan men het mengsel na het mixen door een puntzeef halen.

Voeg het ijskoude water of de ijsblokjes toe en mix nog een paar minuten. Proef en breng eventueel op smaak met een klein beetje suiker mocht de soep ietwat te zuur smaken (dit hangt af van de rijpheid van de tomaten) en mix nogmaals.

Volgens de traditionele wijze wordt er vaak wat oud brood toegevoegd. Dit geeft weer een andere textuur en brengt eveneens de zuurgraad in balans.

De soep kan meteen worden geserveerd, maar is nog lekkerder na een aantal uur rusten in de koelkast, zodat alle smaken worden geïntegreerd. Na het rusten, nog een minuut mixen en vervolgens koud serveren.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn