Dim Sum de gambas y Vinagre de Jerez Reserva.jpg Dim Sum de gambas y Vinagre de Jerez Reserva.jpg

Garnalen Dim Sum Recept

Veel mensen hebben het erover en je hebt ze vast op de menukaarten van veel restaurants zien staan, maar... wat zijn Dim Sum nou eigenlijk?

Dim Sum zijn een reeks kleine hapjes, vaak gepresenteerd in de vorm van een geheel of gedeeltelijk gesloten zakje gemaakt van rijst, tarwe of andere granen, dat gevuld is met verschillende ingrediënten: vlees, vis, zeevruchten, groenten, etc. Deze hapjes kunnen gestoomd, gegrild of gebakken worden en in Guangzhou, de stad in het zuidwesten van China waar ze vandaan komen, werden ze traditioneel gegeten als ontbijt, vergezeld van thee.

Garnalen dim sum maken vergt enige voorbereiding, maar het is een redelijk betaalbaar recept. Je moet wel zakjes van kwaliteit gebruiken.

Hoe garnalen Dim Sum te combineren met Sherry Azijn?

Het combineren van dim sum met azijn is niet nieuw. Deze hapjes worden meestal geserveerd met een saus die veel westerlingen verwarren met sojasaus.

En dat is het ook, maar slechts gedeeltelijk. De sojasaus, die zorgt voor unami en de zoute smaak, wordt gecombineerd met andere ingrediënten. Vaak wordt er gekozen voor knoflook en gember, die voor een pittige maar luchtige smaak zorgen, maar altijd met het tegenwicht van azijn, die zuurheid toevoegt en de intensiteit van de soja in toom houdt.

Sherryazijn in combinatie met dim sum gerechten is dus zowel traditioneel als aanbevolen.

Over Reserva sherryazijn

Reserva sherryazijn wordt tussen de twee en tien jaar gerijpt in vaten. De kleur is intens, neigend naar mahonie, en het aroma doet denken aan vanille, noten en het hout van de vaten. Dit alles maakt deze azijn de perfecte match voor gerechten met milde smaken, zoals deze overheerlijke dim sum-hapjes.

4

Recept voor 4 tafelgasten

Dim Sum

20 dim sum-velletjes

200 gram gepelde garnalen

200 gram extra fijngehakt varkensvlees

2 gesnipperde lente-uitjes

1 theelepel geraspte verse gember

1 theelepel geraspte knoflook

30 ml sojasaus

3 eetlepels water

1 theelepel maïzena

1 theelepel versgemalen witte peper

Een snufje zout

Voor de saus

2 eetlepels Reserva sherryazijn

2 eetlepels sojasaus

2 theelepels sesamolie

Bereiding

  1. Bereid de saus door de Reserva sherryazijn, soja en olie door elkaar te roeren.

  2. Meng het varkensvlees met de ingrediënten voor de vulling, behalve de garnalen. Kneed alles enkele minuten totdat je een mooie homogene pasta hebt.

  3. Voeg de in stukjes gesneden garnalen toe en meng opnieuw.

  4. Maak van de velletjes een soort zakjes. Deze hoeven niet gesloten te worden.

  5. Stoom de hapjes 5 minuten in een bamboestomer en serveer ze warm met een beetje saus.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen