vinos_de_jerez_cola_de_toro.jpg vinos_de_jerez_cola_de_toro.jpg

Stoofschotel van ossenstaart

De hoge concentratie glycerine in Oloroso volgt dezelfde rode draad van gelatine en collageen in dit recept. De wijn omhult elke hap vlees, perfect geïntegreerd met de saus en zal de smaak verrijken.

6

Recept voor 6 tafelgasten

1,5 kilo ossenstaart

1 grote ui

1 prei

1 rode paprika

3 wortelen

4 teentjes knoflook

4 rijpe tomaten

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

3 glazen Oloroso-sherry

Vers gemalen zwarte peper

Extra vergine olijfolie

Bloem

Zout

*Gekookte-, gebakken- of aardappelpuree als garnering

Bereiding

Kruid de stukjes ossenstaart en bestuif met bloem. Zet een grote stoofpan/braadpan op het vuur met 4 eetlepels olijfolie. De olie is heet genoeg als deze gaat spetteren, voeg nu het vlees toe. Bak de stukjes tot ze mooi gebruind zijn langs alle kanten. Haal het vlees uit de pan.

Voeg wat extra olijfolie toe aan het braadvet en bak de groenten. Mochten er sporen van de bloem zijn achtergebleven in de olie, is het beter deze weg te gooien en nieuwe olijfolie te gebruiken. Fruit eerst de uien en de knoflook in de pan. Voeg na zo’n 5 minuten de blokjes gesneden paprika en wortels toe. Bak al omscheppend voor 10 minuten. Voeg vervolgens de preiringen, laurierblaadjes en takjes tijm toe aan de stoofpan en laat de groenten nog 10 minuten sauteren. Ontvel de tomaten (met behulp van heet water) en voeg ze in kleine stukjes toe aan de saus. Breng eventueel op smaak met zout. Laat de groenten 15 min. doorkoken.

Voeg de Oloroso en de staartstukken toe aan de groenten. Bak op middelhoog vuur met de deksel van de pan gedurende 10 minuten. Zet daarna het vuur op een laag pitje en doe de deksel op de pan. Zorg dat deze is bedekt met het vocht en voeg zo nodig wat bouillon en/of sherry toe. Laat het vlees 4 uur garen. Haal vervolgens de ossenstaart uit de stoofpan en houd warm. Het vlees zou nu heerlijk mals en zacht moeten zijn. Pureer de saus met een blender of keukenmachine en laat zachtjes binden tot de gewenste dikte.

Schep het vlees terug in de saus tot men klaar is om te serveren. Serveer de staartstukken met een ruime hoeveelheid saus en gekookte-, gebakken- of aardappelpuree als garnering.

OLOROSO-vinos-de-jerez.png
Oloroso

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn