fabada-vinos-de-jerez.jpg fabada-vinos-de-jerez.jpg

Bonenschotel uit Asturië

Dit gerecht kenmerkt zich door delicate en heerlijke smaak van de bonen en vettige bouillon in combinatie met het rokerige aroma afkomstig van het vlees, chorizo ​​en de bloedworst uit Asturië. Amontillado is de perfecte bondgenoot voor een ‘fabada’ bonenschotel om een geweldige ​​gastronomische ervaring te worden. Het droge karakter in de sherry zal het vettige element in evenwicht brengen. Het zilte element in de wijn verrijkt dit gerecht in zijn geheel en de aroma's van geroosterd eikenhout op de achtergrond harmoniëren met met de rokerigheid van het gerecht.

6

Recept voor 6 tafelgasten

500 g. gedroogde witte bonen

2 (Asturische) bloedworsten

2 (Asturische) chorizo- of gerookte worsten

100 g. ham, één stuk

100 g. spek/pancetta

150 ml. Extra vergine olijfolie

2 teentjes knoflook

1 ui, grof gesnipperd

Safraandraadjes

10 g. gerookt paprikapoeder

Water of gevogeltebouillon

Zout

Halve varkenspoot (optioneel)

Half varkensoor (optioneel)

Bereiding

Week de gedroogde witte bonen gedurende 12 uur in koud water. Spoel vervolgens af met water en laat goed uitlekken. Doe de bonen in een grote pan, bedek ze met water en breng aan de kook. Als het water begint te koken, neem dan de bonen van het vuur en laat deze uitlekken. Doe ze vervolgens in een andere kookpot met koud water, het water moet de bonen net iets bedekken. Voeg hier de grof gesnipperde ui, gekneusde tenen knoflook en de olijfolie aan toe. Optioneel: Als men er voor kiest om varkensoor of varkenspoot toe te voegen, mogen deze er nu ook bij. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot het water begint te koken, draai dan terug naar middelhoog vuur zodat deze aan de kook blijft. Voeg de ham, de chorizo en de pancetta toe. Laat gedurende 2,5 uur zachtjes op laag vuur doorkoken met de deksel op de pan. Houd er rekening mee dat de totale kooktijd van de bonen kan variëren, dit is afhankelijk van de kwaliteit van de bonen en de hardheid van het water. Proef dus voor de zekerheid regelmatig tijdens het koken om te testen.

Als na 20-30 minuten de bonen zacht zijn geworden, voeg dan de bloedworst toe aan de pan en breng op smaak met zout. Los de saffraandraadjes op in een klein beetje bouillon en roer deze erdoor. Controleer tijdens het koken dat alles net onder staat, voeg indien nodig extra bouillon of water toe. Op zoek naar een minder vet recept dan het origineel? Kies er dan voor om de chorizo, bloedworst en pancetta een halfuur vooraf te koken en ontvetten. Voeg het vlees dan op deze manier toe aan het recept. Bewaar het achtergebleven water met het vet echter wel, mocht het nodig zijn kan men een deel toevoegen aan de bonenstoofpoot voor extra smaak in het eindresultaat.

Men kan de bonenschotel direct serveren, of de rijke smaken een nacht laten intrekken voor het beste resultaat bij dit type bonenstoof.

Amontillado - Transparente.png
Amontillado

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn