ajo-blanco-moscatel-vinos-de-jerez.jpg ajo-blanco-moscatel-vinos-de-jerez.jpg

Koude amandel knoflooksoep

Deze koude soep is een traditioneel gerecht uit de provincie Malaga. De ‘’ajoblanco’’ kent vele varianten, maar de muskaatdruif komt altijd voor in de bereidingswijze. De Moscatal sherryazijn harmoniseert daarom perfect met de druif, ook zal hij de amandelsmaak versterken en frisheid bieden als tegenwicht aan de romige consistentie van de soep.

7

Recept voor 7 tafelgasten

250 g. amandelen

6 geschaafde amandelen

2 teentjes knoflook

150 g. broodkruim

70 g. Extra vergine olijfolie

25 ml. Moscatel Sherryazijn

700 ml. water

1 trosje witte- of muskaatdruiven

10 g. zout

Bereiding

Maal de amandelen in een keukenmachine tot een mengsel met een fijne textuur. Voeg het zout, de teentjes knoflook en het broodkruim toe. Maal opnieuw voor ongeveer 30 seconden. Voeg het water, de olie en de azijn toe en mix tot er een mengsel met een fijne, zachte textuur ontstaat. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout. De uiteindelijke consistentie van de soep kan worden aangepast door er wat meer water aan toe te voegen en opnieuw te mixen. Giet de smeuïge witte soep in een grote pot of pan met deksel en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Serveer de koude amandel knoflooksoep in kommen en garneer door er wat druppels olijfolie, druiven (eventueel zonder schil) en geschaafde amandelen over te strooien. In sommige plaatsen voegt men ook wel eens meloen balletjes/stukjes toe als garnering.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen