Gildas y Manzanilla.tif Gildas y Manzanilla.tif

Gildas

Er is iets magisch aan de gilda. Misschien is het de eenvoud. Of de volle smaak. Of gewoon het feit dat dit Baskische pintxo-icoon alles in zich heeft wat een aperitief geweldig maakt.

De gilda is ontstaan in de jaren ’50 in de vele barretjes van San Sebastián en bestaat uit slechts drie dingen: een groene olijf, een piparra (milde Spaanse peper) en een gezouten ansjovis. Niet meer. Niet minder.

Volgens de legende dankt dit hapje zijn naam aan het personage van Rita Hayworth in de film Gilda (1946): zilt, pittig en een tikkeltje ‘groen’. Een typerende beschrijving voor zowel de actrice als voor dit iconische hapje uit het noorden van Spanje. Tegenwoordig zijn gildas een bijna heilige tapas. En serveer je ze met een glas Manzanilla de Sanlúcar – net zo levendig, uitgesproken en karaktervol – dan heb je een gouden duo te pakken.

Manzanilla en gilda: een hartige liefdesmatch

Dat een gilda zo goed samengaat met Manzanilla is allesbehalve toeval. Ze delen dezelfde uitgesproken stijl: zilt en vol karakter. En door ze te combineren kun je rekenen op een fantastische smaakexplosie!

De wijn verfrist, zuivert en versterkt de smaken van de pintxo zonder te overheersen. Manzanilla laat zich niet afschrikken door azijn of de krachtige smaak van ansjovis. Integendeel, ze vormen juist een perfecte match en tillen elkaar naar een hoger niveau.


Over Manzanilla de Sanlúcar: ZILT EN DELICAAT

Voor wie het nog niet heeft aangedurfd: Manzanilla is een versterkte wijn uit Sanlúcar de Barrameda, gerijpt onder een gistlaagje dat vela de flor wordt genoemd. De wijn is verrassend veelzijdig, heeft een eigen oorsprongsbenaming en een lichte, droge smaak, met een kenmerkend zilt karakter. Meer over de eigenschappen van deze wijn lees je in dit artikel. Maar geloof me: voor wie eenmaal een gilda met Manzanilla heeft geproefd, is er geen weg meer terug.

4

Recept voor 4 tafelgasten

Hieronder vind je drie variaties om gildas te bereiden waarmee je gegarandeerd indruk maakt als ansjovis-pintxo-expert. De hoeveelheden zijn afgestemd op vier personen (ongeveer 2 gildas per persoon, maar ik waarschuw je alvast: ze zijn zó op).

Klassieke gilda

  • 8 groene olijven zonder pit (bijv. manzanilla of sevillana)
  • 8 piparras in azijn
  • 8 ansjovisfilets in zout (van goede kwaliteit)
  • 8 houten prikkertjes

Gilda met boquerón en mango

  • 8 groene olijven zonder pit
  • 8 piparras in azijn
  • 8 boquerónfilets (witte ansjovis in azijn)
  • 8 blokjes rijpe mango
  • 8 houten prikkertjes

Gilda met verse kaas en druif

  • 8 zwarte olijven (bijv. kalamata, voor contrast)
  • 8 milde piparras
  • 8 blokjes verse kaas (bijv. Burgos of droge mozzarella)
  • 8 pitloze witte druiven
  • 8 houten prikkertjes

Bereiding

Klassieke gilda

  1. Rijg een olijf, een dubbelgevouwen piparra en een opgerolde ansjovis aan een prikkertje.
  2. Herhaal dit met de rest en serveer op een schaal.
  3. Serveer met een goed gekoeld glas Manzanilla. Succes gegarandeerd!

Gilda met boquerón en mango

  1. Rijg een olijf, piparra, blokje mango en een opgerolde boquerón aan een prikkertje.
  2. Het zoete van de mango verzacht de zurige smaak van de azijn. De zilte Manzanilla zorgt voor balans.
  3. Perfect als verrassende zomerpintxo.

Gilda met verse kaas en druif

  1. Rijg een zwarte olijf, een piparra, een blokje verse kaas en een druif aan een prikkertje.
  2. Dit fruitige alternatief matcht verrassend goed met een koel glas Manzanilla.
  3. Ideaal voor wie houdt van een mildere, maar speelse variant.

Klassiek in een nieuw jasje, geserveerd met een glas vol karakter

De gilda is weer helemaal terug van weggeweest, en dat is fantastisch nieuws! Wat ooit hét klassieke zondagse vermout-hapje was, is een creatieve uitdaging geworden: Aziatische pickles, fruit, zachte kazen, visconserven... Elk barretje, elke keuken en elke liefhebber heeft zijn favoriete variant. Ik natuurlijk ook! Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de combinatie met Manzanilla de Sanlúcar is perfect. Zilt, levendig, verfrissend en met precies de juiste zuurtegraad.

Heb je nog nooit zelf gildas gemaakt? Dan is deze zomer het moment!
Je hebt geen fornuis nodig, alleen goede ingrediënten en goed gezelschap. Maak een plankje met de drie variaties, zet een fles (of twee) Manzanilla de Sanlúcar koud en zet muziek op. De rest spreekt voor zich.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn