Salsa Romesco con verduras al horno y Vinagre de Jerezjpg Salsa Romesco con verduras al horno y Vinagre de Jerezjpg

Romesco saus en gebakken groenten

Romesco saus is een Catalaans recept waarover in Catalonië zelf heftig gediscussieerd wordt. Hoewel (bijna) iedereen het erover eens is dat de saus zijn oorsprong vindt in Tarragona, om precies te zijn in el Serallo, de zeeliedenwijk van de stad, hebben andere steden en dorpen zich vergelijkbare sauzen eigen gemaakt, zoals de salvitxada of de calçots-saus.

Het is moeilijk te zeggen welke de eerste was. In ieder geval lijkt het erop dat de oudste vermeldingen over romescosaus stammen uit de 19e eeuw, toen de Amerikaanse ingrediënten van dit culinaire hoogstandje (tomaat, paprika, ñora-peper...) werden toegevoegd aan de picada (een pasta van amandelen, olie en azijn) die al sinds mensenheugenis werd gemaakt en die een naam van Mozarabische oorsprong had gekregen: romesco, wat zoiets betekent als “emulgeren”.

Het romesco saus recept en hoe je romesco saus maakt, gaan we hieronder ontdekken.

Hoe combineer je romescosausen met sherryazijn

Romesco saus combineren met sherryazijn is heel eenvoudig. In feite bevat de romesco saus ongeveer 10% azijn in verhouding tot de olie. De zuurgraad van de azijn maakt van een saus die een beetje vettig en zoet zou kunnen zijn, een saus met een aangenaam zuur vleugje.

Wil je naast dit zurige accent ook rijke aromatische nuances van bijvoorbeeld noten toevoegen, die zeer goed samengaan met de ingrediënten van het recept en die zorgen voor complexiteit en duurzaamheid in de mond, kies dan voor een azijn van hogere kwaliteit, zoals een sherryazijn.

Over Sherry Azijn

Sherryazijn rijpt tussen de zes maanden en twee jaar in houten vaten. Het heeft een intense amberkleur met mahonie-accenten en een nootachtig aroma. Het is de perfecte dressing voor reducties, marinades en sauzen, en daarom de beste sherryazijn voor romescosaus.

4

Recept voor 4 tafelgasten

2 eetlepels sherryazijn

350 gram trostomaten

3 teentjes knoflook

100 gram geroosterde amandelen

1 ñora- of chorizopeper

100 ml extra vierge olijfolie

½ theelepel zout

4 wortelen

4 aardappelen

2 preien

2 pastinaken

Bereiding

  1. Laat de ñora-peper een dag lang weken in een glas water.

  2. Verwarm de oven op 160 ºC.

  3. Maak de groenten schoon en droog ze af. Snijd de wortelen, aardappelen, prei en pastinaak doormidden.

  4. Leg ze in een ovenschaal en breng ze met zout op smaak.

  5. Zet ook de tomaten en de knoflook die je voor de saus wilt gebruiken in de oven.

  6. Verwijder na 20 minuten de tomaten en de knoflook en laat de groenten staan tot de aardappelen gaar zijn (dit kun je controleren door er met een keukenmes in te prikken).

  7. Om de saus te bereiden, scheid je met een lepel het vruchtvlees van de ñora-peper en plaats je dit in de kom van de staafmixer, samen met de gepelde knoflook, de tomaten, de amandelen, de olijfolie, de sherryazijn, het zout en twee lepels weekwater van de ñora-pepers.

  8. Maal dit alles tot een homogene pasta waarin je de kleine stukjes amandelen kunt herkennen.

  9. Serveer de groenten in een schaal, mooi opgemaakt met een beetje romesco saus. Serveer de rest van de saus in een apart schaaltje zodat iedereen naar smaak saus kan toevoegen.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen