escabeche-de-foie-vinagre-de-jerez.jpg escabeche-de-foie-vinagre-de-jerez.jpg

Ingelegde foie gras met sherryazijn

Mario Sandoval

Restaurante Coque, 2 Estrellas Michelin

Sherryazijn speelt de hoofdrol in dit heerlijke recept vol nuances. De azijn zal de basis vormen van een rijke en smaakvolle marinade die met zijn zuurgraad het vet van de eendenlever prachtig in evenwicht zal brengen.

10

Recept voor 10 tafelgasten

Voor de ingelegde foie gras:

De schil van 3 sinaasappels

De schil van 3 citroenen

De skin van 3 bestanden

1 kilo Sherryazijn

100 g. witte miso

50 g. dragon

50 g. dille

50 g. salie

2 knoflook bollen

15 g. zwarte peperkorrels

15 g. mosterdzaad

10 jeneverbessen

200 g. Extra vergine olijfolie

150 g. ui

150 g. prei

150 g. wortel

2 laurierblaadjes

1 liter water

40 g. zout

1 foie gras

Voor de stengelui:

1 stengelui of grove bieslook

Voor de gepekelde mango:

1.500 g. water

750 g. sherryazijn

200 g. suiker

1 mango

100 g. zout

Andere ingrediënten:

Gerookte zout

Bereiding

Voor de ingelegde foie gras:

Om te beginnen, breng in een pan de sherryazijn op smaak met de schil van de citrusvruchten. Voeg de kruiden toe en breng aan de kook met de deksel op de pan. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Bak voor de marinade de knoflook, peper, mosterd en jeneverbes in een pan om de olijfolie op smaak te brengen. Voeg de julienne gesneden groenten, het zout en de laurierblaadjes toe en bak alles aan. Laat het zachtjes bakken zonder dat de groenten kleur krijgen. Voeg vervolgens de gearomatiseerde azijn en het water toe. Besprenkel met wat zout en haal van het vuur.

Als de marinade is afgekoelt, neem je de foie gras en scheid je de vette lever van de rest. Breng op smaak met peper en zout, doe in een vacuümzak met 100 g. van de reeds gemaakte marinade. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Zodra het water kookt, haal je deze van het vuur. Zet de vacuümzak met de foie gras in het hete water en laat 24 uur staan. Als het koud is geworden, verwijder dan het overtollige vet dat aan de foie vastzit.

Snijd de stengelui in hele fijne plakjes. Opzij zetten tot gebruik.

Maak de marinade om de mango in te pekelen als volgt: doe in een kom het water, azijn, zout en suiker en meng tot er een dun en transparant mengsel ontstaat. Blancheer de mango en doe deze vervolgens in glazen potten met de marinade. Sluit deze goed af en laat het minstens 20 dagen inleggen.

Afwerking en presentatie:

Leg drie foieblokjes op het bord. Voeg tussen deze blokjes de ingelegde mangoblokjes toe en werk af met het gerookte zout.

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen