ajo-blanco-vinos-de-jerez.jpg ajo-blanco-vinos-de-jerez.jpg

Koude amandel knoflooksoep ‘’Ajoblanco’’

Deze koude soep uit Malaga bekend als ‘’ajoblanco’’ vergezellen met een glas fino creëert een prachtige harmonie in de mond. In dit recept zijn de amandelen de hoofdrolspelers en die gaan geweldig samen met de sherry, die boordevol aroma's van groene en geroosterde amandelen zit. De wijn zal de smaak van dit gerecht verrijken met zijn zilte tonen en het droge karakter zorgt voor een mooi contrast met de Muscat-druiven die zijn verwerkt in deze heerlijke soep uit Andalusië.

7

Recept voor 7 tafelgasten

250 g. amandelen

6 geschaafde amandelen

2 teentjes knoflook

150 g. broodkruim

70 g. Extra vergine olijfolie

25 ml. Moscatel Sherryazijn

700 ml. water

1 trosje witte- of muskaatdruiven

10 g. zout

Bereiding

Maal de amandelen in een keukenmachine tot een mengsel met een fijne textuur. Voeg het zout, de teentjes knoflook en het broodkruim toe. Maal opnieuw voor ongeveer 30 seconden. Voeg het water, de olie en de azijn toe en mix tot er een mengsel met een fijne, zachte textuur ontstaat. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout. De uiteindelijke consistentie van de soep kan worden aangepast door er wat meer water aan toe te voegen en opnieuw te mixen. Giet de smeuïge witte soep in een grote pot of pan met deksel en laat het een paar uur rusten in de koelkast.

Serveer de koude amandel knoflooksoep in kommen en garneer door er wat druppels olijfolie, druiven (eventueel zonder schil) en geschaafde amandelen over te strooien. In sommige plaatsen voegt men ook wel eens meloen balletjes/stukjes toe als garnering.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn