boquerones-en-vinagre-vinos-de-jerez.jpg boquerones-en-vinagre-vinos-de-jerez.jpg

Ansjovisjes in azijn

Deze populaire Spaanse tapa is een uitdaging als het gaat om het vinden van een bijpassende wijn. Fino is de perfecte oplossing. Het strakdroge karakter van de sherry biedt een mooi tegenwicht bij de vette ansjovis en olijfolie. De knoflook en de hoge zuurgraad van de azijn worden gebalanceerd door een wijn met een zeer laag zuurgehalte. Het bittere element van de peterselie en olijfolie is in harmonie met de groene amandelen in de afdronk van de Fino.

6

Recept voor 6 tafelgasten

1 kilo ansjovisfilets, schoongemaakt

300 ml. Sherryazijn

150 ml. mineraalwater

6 teentjes knoflook, fijngehakt

Extra vergine olijfolie

Gehakte verse peterselie

Zout

Bereiding

Was de ansjovisfilets goed met koud water en verwijder alle sporen van bloed en ingewanden. Droog ze daarna goed af met keukenpapier. Het wordt overigens aanbevolen dat de ansjovis een vriesproces van ten minste 4 dagen heeft doorlopen om het risico op Anisakiasis of haringziekte te voorkomen.

Leg de ansjovis in laagjes in een schaal of bak, hierin gaan we de filets marineren. Verdun de azijn met een beetje mineraalwater om zo de werking van de azijn op de ansjovis beter onder controle te houden. Bedek de visfilets met het mengsel van Sherryazijn en mineraalwater. Het idee is dat de filets langzaam van buiten naar binnen gelijkmatig worden gemarineerd en ‘gegaard’.

Dek de schaal af met plasticfolie en zet gedurende 4 à 6 uur in de koelkast, dit is afhankelijk van de grootte en dikte van de ansjovis. Vermijd het toevoegen van extra marinade om te voorkomen dat de vis uiteindelijk te ‘gaar’ is. Na het rusten in de koeling, kan de overtollige marinade worden afgegoten.

Breng op smaak met zout, gehakte peterselie en knoflook, en sprenkel er nog wat goede extra virgin olijfolie op. Laat alle smaken nogmaals 24 uur intrekken voor het beste eindresultaat, maar ze kunnen in principe ook direct geserveerd worden.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn