bizcocho-vinagre-de-jerez.jpg bizcocho-vinagre-de-jerez.jpg

Dronken chocoladecake met vanille en PX-azijnsiroop

De PX-azijn geeft deze zoete cake een zure hint en voegt veel frisheid toe aan dit nagerecht. Deze sherryazijn weet de tonen van gebrande koffiebonen, vijgen en cacao mooi naar voren te laten komen die prachtig samengaan met de chocolade en de vanillesiroop.

8

Recept voor 8 tafelgasten

Voor de siroop:

300 g. suiker
1 kopje warm water

2 el. Pedro Ximénez Sherryazijn

3 vanillestokjes

Voor de cake:

4 extra grote eieren

200 g. bloem

200 g. suiker

200 g. pure chocolade (55% cacao)

1/2 glas water

120 g. walnoten, fijngehakt

12 g. bakpoeder

Zout

Bereiding

Vanillesiroop met PX-sherryazijn:

Doe de suiker in de steelpan en schud even, zodat de suiker gelijk is verdeeld over de bodem. Zet de pan op hoog vuur en laat de vloeibare suiker bruin kleuren, blus dan af met het hete water. Voeg hier de vanille en de Pedro Ximénez sherryazijn aan toe, die reeds tot de helft is reduceert. Laat dit mengsel inkoken tot een stroperige saus.

Chocoladecake:

Scheid de eieren en klop met een garde de dooiers met de suiker tot een romig geheel. Zet in de tussentijd een pan met water op laag vuur. Hak de chocolade in stukjes en verwarm au bain-marie. Voeg al roerend de boter in blokjes toe aan de chocolade totdat deze is geïntegreerd. Verwijder de kom van de pan en laat de chocolade lichtelijk afkoelen.

Meng met een spatel de eierdooiers en gehakte walnoten door het chocolademengsel totdat het gelijkmatig is geïntegreerd. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en haal dit door een zeef. Spatel dit voorzichtig door het beslag, zodat er geen klontjes onstaan.

Voeg nu het snufje zout toe aan de eiwitten. Klop deze met de mixer totdat de eiwitten volledig stijf zijn (de eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom ondersteboven kunt houden). Voeg nu het chocolademengsel en de rest van de ingrediënten toe.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm met een diameter van 20 centimeter in en bestuif met bloem. Bak de cake ongeveer 20 minuten of tot deze omhoog komt (dit gebeurt vanzelf tijdens het bakken) en verlaag dan de oventemperatuur tot 160 ºC en bak nog eens 10 minuten tot deze goed gaar is. Haal nu de rand van de springvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen. Schenk de siroop over de cake, strijk het glad en laat het dan goed afkoelen.

Vinagre de Jerez al Px -5.png
Pedro Ximenez Sherryazijn

Meer Recepten met sherryazijn

Recetas con Sherrywijnen