arroz-con-leche-vinos-de-jerez.jpg arroz-con-leche-vinos-de-jerez.jpg

Spaanse rijstpudding

De goede balans van een Cream sherry zal elke zoete en smeuïge hap van dit dessert verfrissen. De tonen van dadels, gedroogde abrikozen en fruit in de wijn zijn een prachtige aanvulling op de vanille en de naar specerijen geurende aroma’s, die zo prachtig harmoniëren met de kaneel in de rijstpudding.

4

Recept voor 4 tafelgasten

1,3 l. volle melk (te vervangen door 20% slagroom)

100 g. rijst

200 g. suiker

50 g. boter

200 g. water

Zout

1 kaneelstokje

1 vanillestokje

Bereiding

Dit recept is afkomstig uit het receptenboek van de familie Moran van het Asturische restaurant Casa Gerardo, erkend met een Michelin-ster en drie Repsol-zonnen. De rijstpudding is legendarisch.

Breng in een niet al te grote steelpan de rijst samen met het water, de kaneel en het merg van het vanillestokje langzaam aan de kook totdat er een soort brij ontstaat, zonder plakkerig te worden. Verwarm de melk en voeg de rijstebrij toe. Blijf doorroeren totdat deze begint in te koken, stop dan met roeren om te voorkomen dat de rijst gaat plakken.

Het gehele kookproces wordt gedaan op een keramische kookplaat, inductie of fornuis op middelhoog vuur.

Als het mengsel de juiste dikte heeft - dit is wanneer het aan de achterkant van de lepel blijft hangen, voeg dan beetje bij beetje de boter toe. Zodra de boter goed is geïntegreerd, kan de rijst van het vuur. Laat lichtelijk afkoelen en sprenkel er dan een snufje zout en de suiker over.

Wanneer de suiker wordt toegevoegd, zal de pap tijdelijk even verdunnen. Wacht tot deze weer iets dikker is geworden en haal het dan van het vuur.

Het wordt aanbevolen om de bovenkant met een dun suikerlaagje te karamelliseren met behulp van een brander vlak voor het serveren.

Meer Recepten met Sherrywijnen

Recetas con sherryazijn