Yes! De zomer staat voor de deur en dat betekent maar één ding: tijd voor een heerlijke borrel op het balkon, dakterras of in het park. Met warm weer en lange dagen buiten verlang je naar verfrissende en gemakkelijke recepten die als een feestje in je mond zijn. En ook belangrijk: vooral niet te veel tijd in de keuken kosten, want we willen lekker buiten zijn.

Beeld je even in: een stralend zonnetje, het geluid klinkend bestek buiten en een fijne club mensen om je heen. Daar mist dan nog maar 1 ding, of nouja eigenlijk in dit geval 3: goede hapjes én natuurlijk een goed glas wijn.

Ontdek de verschillende soorten sherryazijn: een overzicht

Sherryazijn: heb je er ooit van gehoord? Het is een unieke azijnsoort, uit het prachtige Spaanse gebied Jerez. Waar de zon altijd schijnt, wordt deze sherryazijn als ware ambacht geproduceerd.

Sherryazijn, de ware parel onder de azijnsoorten! Wat maakt het zo speciaal? Het begint allemaal bij de kwaliteit, en deze is zo bijzonder vanwege verschillende factoren, onder andere de herkomst. Sherryazijn wordt gemaakt van de meest unieke wijnen. Dit verwijst niet alleen naar een bijzonder land, een specifiek klimaat en druiven, maar ook naar een eeuwenoude traditie. Deze traditie heeft geleid tot authentieke productiemethoden, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij. Hierdoor is de identiteit van het product volledig gewaarborgd. Sherryazijn is een unieke smaakmaker!

Dit zijn de vijf verschillende soorten die er zijn, via de onderstaande linkjes lees je meer over de producten zelf, verderop in het artikel lees je drie sherry azijn gerechten:

tipologías de vinagre de Jerez.jpg

Gerechten met sherryazijn - 3 eenvoudige zomergerechten

Ik koos voor drie receptjes die je gemakkelijk kunt maken, lekker gezond zijn en niet te vullend voor tijdens dat warme weer. Ik heb zelf op dat momenten namelijk niet veel zin in een warme of extreem vullende maaltijd. Dit zijn snacks die je gemakkelijk bij de rest van de borreltafel kunt zetten, of bijvoorbeeld mee kunt nemen naar het park of naar een picknick bij iemand.

1. Juicy tomaten met Sherryazijn

Verse en sappig: In de zomer zijn tomaten op hun best. Ze zijn rijp, sappig en barsten van de smaak. Hoe lekker als je die frisse zoetheid combineert met een aangenaam zuurtje? Dit doe je met sherryazijn. Het kan de natuurlijke zoetheid van de tomaten compenseren en een harmonieuze combinatie van smaken tot stand brengen. Dit zorgt ervoor dat het gerecht niet te zoet of te flauw smaakt, maar juist aangenaam in balans is. De lichte zuurgraad van de azijn helpt de smaken op te fleuren en maakt het gerecht levendiger. Dit is vooral gunstig wanneer je met rijpe en sappige tomaten werkt, omdat de azijn de natuurlijke frisheid van de tomaten versterkt.

Sherryazijn Gran Reserva

De zuurgraad en aroma's zijn sterker geconcentreerd en benadrukken de smaak van de smaakexplosie van tomaten. Het is wel belangrijk om de azijn geleidelijk toe te voegen en te proeven totdat je de gewenste balans en smaakniveau bereikt. Omdat deze sherryazijn zo intens van smaak is, heb je voor de perfecte balans aan slechts een kleine hoeveelheid soms al genoeg.


BOODSCHAPPENLIJSTJE:

  • - 6 middelgrote, rijpe tomaten
  • - 50 ml Sherryazijn Gran Reserva
  • - 50 ml extra vergine olijfolie
  • - Zeezout naar smaak
  • - Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • - Handvol verse basilicumbladeren

RECEPT:

Stap 1: Bereid de tomaten voor
Was de tomaten en snijd ze in plakjes of kwarten, afhankelijk van je voorkeur.

Stap 2: Drizzle met de azijn
Verdeel de tomaten over een bord of schaal en besprenkel ze met de Sherryazijn Gran Reserva.

Stap 3: Voeg de olie toe
Besprenkel nu de tomaten met de extra vergine olijfolie. Dit geeft ze een mooie glans en een extra laag van heerlijkheid.

Stap 4: Breng op smaak
Strooi zeezout en versgemalen zwarte peper over de tomaten.

Stap 5: Voeg de basilicum toe
Scheur de verse basilicumblaadjes en strooi ze over de tomaten.

Stap 6: Laat het rusten
Laat de tomaten ongeveer 10 minuten rusten zodat ze de smaken van de azijn en olie kunnen opnemen.

Stap 7: Serveer en geniet
Serveer de tomaten als een heerlijke bijgerecht of voorgerecht en geniet van de rijke en sappige smaken.

Tomate aliñado.jpg

2. Ai ai, alioli met Sherryazijn

Zomer zonder aioli op je tafel? Dat lijkt mij gek. Maar wist je dat je ook aioli kunt maken met sherryazijn? Door sherryazijn aan de aioli toe te voegen, krijgt het een complexere en diepere smaak. Het voegt een subtiele zoetheid en zuurgraad toe die de smaak van de aioli naar een hoger niveau tilt. Sherryazijn heeft van nature een verfrissend karakter. Het voegt een levendige en heldere dimensie toe aan de aioli, waardoor het gerecht een lichte en verkwikkende smaak krijgt. Vooral in combinatie met de romige textuur van de aioli zorgt de sherryazijn voor een mooie balans.

Sherryazijn

Deze sherryazijn heeft een milde, delicate smaak met een lichte zuurgraad. Het werkt goed in lichte gerechten waarin je de subtiele tonen van de azijn wilt behouden. Deze harmonieert goed met verschillende ingrediënten, waaronder knoflook, citroen en mosterd, die vaak worden gebruikt bij het maken van alioli.

BOODSCHAPPENLIJSTJE:

  • - 2 teentjes knoflook
  • - Zeezout, naar smaak
  • - 2 eierdooiers
  • - 1 eetlepel sherryazijn
  • - 200 ml olijfolie
  • - Vers gemalen zwarte peper, naar smaak

RECEPT:

Stap 1: Maak de knoflook klaar
Pel je knoflookteentjes en plet ze in een vijzel met een beetje zeezout. Het zout helpt om de knoflook te pureren en voegt ook smaak toe.

Stap 2: Voeg de eierdooiers en azijn toe
Voeg de eierdooiers en sherryazijn toe aan de vijzel. Roer alles goed door elkaar. De magie begint hier!

Stap 3: Druppel de olie erbij
Nu wordt het spannend! Begin heel langzaam de olijfolie toe te voegen terwijl je constant blijft roeren. Het is belangrijk dat je dit langzaam doet zodat de aioli niet gaat schiften. Je wilt een mooie, gladde en romige textuur.

Stap 4: Proef en pas aan
Breng je aioli op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel wat extra zout. Zorg ervoor dat je proeft terwijl je kruidt - iedereen heeft een andere smaak, dus het is belangrijk om het op jouw smaak af te stemmen!

Stap 5: Chill out
Zet je aioli in de koelkast voor minimaal een uur voordat je het serveert. Dit geeft de smaken de kans om zich te vermengen en je aioli zal er nog beter van worden!

ali oli.jpg

3.Fruit fiesta met Sherryazijn

Tijd voor gerechtje nummer 3! Die tafel wordt natuurlijk niet vanzelf gevuld. En een lekkere salade is altijd een goede must voor de zomertafel. We hebben daarom gekozen voor een ware fruit fiesta op je bord (ik ben dol op kleurrijke gerechten). Op naar de groentekraam om de ingrediëntenlijst in je mandje te gooien. Het complete recept + ingrediëntenlijst vind je hier.

Sherryazijn Moscatel
In de fruitige salade maken we gebruik van een Moscatel sherryazijn, deze bevat fruitige tonen die perfect combineren met de zoete smaken van mandarijnen en grapefruit. De azijn versterkt de fruitige elementen in het gerecht en geeft het een verfrissende twist. Bovendien de Moscatel sherryazijn een extra laag van complexiteit en levendigheid toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de samen mooi in balans worden gebracht door de subtiele fruitige nuances van de sherryazijn.

BOODSCHAPPENLIJSTJE:

  • - Verschillende soorten zomerfruit (denk aan aardbeien, blauwe bessen, perziken, meloen, kersen)
  • - 2 eetlepels sherryazijn Moscatel
  • - 1 eetlepel honing (optioneel)
  • - Verse muntblaadjes

RECEPT:

Stap 1: Snijd het fruit
Dit is het kleurrijke gedeelte! Snijd al je heerlijke zomerfruit in hapklare stukjes. Zorg ervoor dat je fruit wast en goed droogt voordat je het snijdt.

Stap 2: Meng de dressing
In een klein kommetje, mix de sherryazijn en honing tot een zoetzure dressing. Je kunt de hoeveelheid honing aanpassen aan je persoonlijke smaak.

Stap 3: Dress to impress
Giet de dressing over je vers gesneden fruit. Probeer ervoor te zorgen dat elk stukje fruit wat dressing krijgt.

Stap 4: Voeg de finishing touch toe
Scheur wat verse muntblaadjes en strooi ze over de salade voor een extra vleugje frisheid. Nu is je salade echt gekleed om te imponeren!

Stap 5: Laat het chillen
Dek de fruitsalade af en zet deze in de koelkast voor minimaal een uur. Dit geeft de smaken de kans om samen te smelten en zorgt voor een extra verfrissende traktatie!

frutas.jpg

Leer meer: cursus sherryazijn bij de Sherry Academy

Heb je genoten van deze heerlijke culinaire avonturen en wil je meer weten over het magische ingrediënt achter deze recepten - de Sherryazijn? Waarom zou je dan niet overwegen je aan te melden voor onze Sherry Academy beschikbaar in het Engels? Van beginners die nog nooit eerder met sherry hebben gekookt tot ervaren chefs die hun repertoire willen uitbreiden, de Academy is geschikt voor iedereen.

Schrijf je vandaag nog in voor de Sherry Academy - je culinaire avontuur wacht op je! Klik hier voor meer informatie.

Annemiek Hummelink, www.andgrapes.nl

Annemiek Hummelink is een ondernemer en winefluencer die bekend staat om haar passie voor wijn en haar inzet om de wijnwereld toegankelijker te maken. In 2023 richtte ze het platform AndGrapes op, met als missie om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren over wijn en hen het gevoel te geven dat ze van harte welkom zijn in deze wereld.

Met AndGrapes wil Annemiek wijn begrijpelijk en benaderbaar maken voor iedereen. Ze schrijft toegankelijke teksten en streeft ernaar om het imago van bepaalde wijnproducten te verjongen. Haar doel is om mensen te helpen bij het ontdekken en waarderen van verschillende wijnen, zodat ze zelfverzekerd kunnen genieten van wat de wijnwereld te bieden heeft.

Naast haar werk als ondernemer is Annemiek twee jaar lang sherry ambassadeur geweest. Deze rol stelde haar in staat om haar kennis en passie voor sherry met anderen te delen en het bewustzijn en de waardering voor dit unieke wijnproduct te vergroten.