Vanwege de buitengewone bekendheid van sherrywijnen wordt sherryazijn, één van de andere grote schatten van de oorsprongsbenaming, vaak over het hoofd gezien. Toch is sherryazijn door zijn oneindige culinaire mogelijkheden een onmisbare smaakmaker voor allerlei gerechten, van salades en pastagerechten tot de meest uitgebreide vis- en vleesrecepten. Zelfs desserts krijgen een andere persoonlijkheid met een vleugje sherryazijn.

Sherryazijn is om verschillende redenen uniek. Allereerst vanwege de uitzonderlijke kwaliteit, die gebaseerd is op de oorsprong. Sherryazijn wordt uitsluitend gemaakt van de beroemde sherrywijnen en gerijpt in wijnvaten volgens het traditionele solera-systeem. "De nobele herkomst, de expressiviteit en de enorme rijkdom aan aroma's en smaken van de sherrywijnen zijn ook terug te vinden in onze azijnsoorten, die deze complexiteit weer overbrengen op de gerechten", aldus José Ferrer, gastronomisch ambassadeur van de oorsprongsbenamingen Sherrywijnen en Sherryazijn.

De verschillende soorten sherryazijn, voorzien van het Europese kwaliteitskeurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), zijn gegarandeerd op traditionele wijze gerijpt en voor 100% gebaseerd op sherrywijnen. Reden te meer voor deze top smaakmaker van de internationale haute cuisine om een bevoorrechte plaats in onze keuken te krijgen.

Van voorgerechten en salades tot pasta- en groenterecepten, vis en zeevruchten, stoofschotels en vlees, en zelfs desserts: met sherryazijn kun je elk soort gerecht perfectioneren. En als we nu eens een Andalusisch tintje geven aan onze vinaigrettes?

5 recepten voor vinaigrettesaus met sherryazijn - Dressings voor salades

"Sherryazijn is een fundamenteel ingrediënt in de mediterrane keuken. Met slechts een paar druppels breng je sauzen op smaak, geef je een speciale draai aan pastagerechten en verrijk je elk groenterecept, omdat het aroma's toevoegt en de algehele smaak versterkt", legt José Ferrer uit.

Voor salades is de bereiding van een goede vinaigrette op basis van sherryazijn de sleutel. Om de perfecte dressing voor onze salades te maken, kun je de azijn en olie vooraf mengen en vervolgens ingrediënten zoals kappertjes, augurken, ansjovis, peterselie, zout of knoflook toevoegen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Het geheim achter een superieure vinaigrette is het gebruik van sherryazijn. En om dit te bewijzen, hebben wij de volgende eenvoudig te bereiden, zelfgemaakte vinaigrettesausrecepten geselecteerd om onze salades in een nieuw jasje te steken.

Vinaigrette met honing en mosterd

Honingvinaigrette is een van de meest gebruikte zoete dressings om salades op smaak te brengen. Het is eenvoudig te bereiden en vereist slechts enkele ingrediënten. Alles wat je nodig hebt is een combinatie van groenten naar keuze, van bladgroenten of quinoa tot granen, olijfolie en natuurlijk sherryazijn om de salade op zijn lekkerst te maken.

Ingrediënten:

- 3 eetlepels honing

- 50 ml sherryazijn

- 1 snufje zout

- 2 eetlepels extra vierge olijfolie

- 1 theelepel grove mosterd

Door deze ingrediënten goed te mengen met behulp van een garde krijgen we een honingvinaigrette met een volle smaak, die persoonlijkheid zal geven aan elke salade. Geef de dressing een vleugje gourmet door er een theelepel grove mosterd aan toe te voegen.

Vinaigrette voor keto-salades

Het volgen van een ketogeen of ketodieet, laag in koolhydraten, hoeft niet in strijd te zijn met lekker eten. We kunnen onze keto-salades aanmaken met een suikervrije vinaigrette op basis van sherryazijn, voor een smakelijk en gezond alternatief.

Er zijn genoeg saladedressings compatibel met het ketodieet, zoals deze met wasabi, komkommer, avocado en sherryazijn. Een verfrissende en smakelijke mix die net even anders is en elke keto-salade omtovert tot een ware verrassing.

Ingrediënten:

- 1 avocado

- 1/2 komkommer

- Sap van 1/2 limoen

- 2 eetlepels wasabipoeder

- 2 eetlepels (30 ml) avocado-olie

- 2 theelepels sherryazijn

- 1/2 theelepel knoflookpoeder en een snufje zout

Voor het maken van deze gezonde saladedressing kun je het beste een blender gebruiken, want we zijn op zoek naar een gladde textuur zonder klontjes. Zodra dit is bereikt, is onze caloriearme keto-vinaigrette klaar om te gebruiken met allerlei soorten producten.

Vinaigrette voor zoete salades

De combinatie van zoet en zuur zorgt altijd voor een aangename verrassing en sherryazijn kan hierbij een sleutelrol spelen. "In combinatie met citrusvruchten en zuur fruit, zoals aardbeien of sinaasappels, biedt de azijn interessante resultaten, waarmee je het sap kunt verrijken of zelfs vinaigrettes kunt maken om de maaltijd op een lichtere en frissere manier af te sluiten”, aldus José Ferrer.

Een uitdaging die zeker het proberen waard is, is het bereiden van een zoete vinaigrette met honing en sherryazijn. Door de volgende ingrediënten goed te mengen, krijgen we de perfecte dressing om een vleugje vreugde toe te voegen aan onze zoete salade.

Ingrediënten:

- 2 eetlepels extra vierge olijfolie

- 1 eetlepel sherryazijn

- 1/2 eetlepel sojasaus

- 1 eetlepels honing

- 1/2 eetlepel aardbeienjam

- 3/4 eetlepel bramenjam

- Een snufje knoflookpoeder, zout en witte peper

yoav-aziz-AiHJiRCwB3w-unsplash.jpg

Vinaigrette met avocado

Avocadovinaigrette is een dressing voor gezonde salades die veel wordt gebruikt in Colombia. Het is geschikt als smaakmaker voor allerlei slanke gerechten en bijzonder lekker voor het op smaak brengen van koude recepten, zoals tonijntartaar, zalm-taboulé of een salade van sla en gerookte producten.

Ingrediënten:

- 1/2 kopje sherryazijn

- 1 avocado

- 1/2 kopje extra vierge olijfolie

- 1 eetlepel citroensap

- 1 eetlepel fijngehakte peterselie

- 1 snufje peper en zout

Deze avocadovinaigrette is heel eenvoudig te bereiden. Je hoeft alleen alle ingrediënten bij elkaar te voegen, totdat deze goed met elkaar vermengd zijn.

Zelfgemaakte vinaigrette voor light salades

We kunnen een slanke salade verrijken met een zelfgemaakte caloriearme vinaigrette. Zonder in te boeten aan smaak en tafelplezier kun je met deze gezonde dressing met sherryazijn goed voor jezelf zorgen.

Je dieet kan bijvoorbeeld draaglijker worden door een beetje van deze smaakmaker toe te voegen aan een magere yoghurtvinaigrette. Daarnaast is het ook overheerlijk als dressing voor allerlei groene en pastasalades.

Ingrediënten:

- 200 ml magere yoghurt

- 2 eetlepels extra vierge olijfolie

- 2 eetlepels sherryazijn

- 1 snufje zout en peper

Nadat je de ingrediënten van deze light vinaigrette voor salades goed hebt gemengd, kun je als finishing touch een beetje fijngehakte ui of bieslook toevoegen.