De afgelopen decennia nam de belangstelling voor gastronomie en culinair genieten een hoge vlucht. Veel mensen besteden tegenwoordig een groter deel van hun budget aan lekker eten – thuis en buiten de deur – dan pakweg 20 jaar geleden.

Bij het uitgaan, en ook bij het thuis eten met vrienden of familie, gaat het niet alleen om wat er op het bord ligt, maar ook om wat er in het glas zit. Met een goed glas wijn bij het eten geniet je meer, en door wijn en gerechten op een juiste manier te combineren, til je de culinaire beleving naar een hoger niveau.

Nu de gastronomie in al haar facetten flink opgang maakt, kunnen de wijnen uit de DO Jerez-Xérèz-Sherry en de DO Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda niet ontbreken. De diversiteit aan stijlen maakt deze wijnen uiterst veelzijdig – zeker als het gaat om food pairing.

De juiste wijnspijscombinatie maken vraagt niet alleen om kennis, maar vooral ook om ervaring: flink veel uitproberen dus. Zoals dat gebeurt in de toprestaurants, waar de combinaties van wijn met de gerechten van de chef vaak van het hoogste niveau zijn. Daar is veel proeven door sommelier en chef aan voorafgegaan! Lees meer over het combineren van sherrywijnen met gerechten op een professionele manier.

Wijn en eten combineren, en kennis hierover delen, is een goed thema voor een culinaire wedstrijd. Eén van de belangrijkste en grootste culinaire wedstrijden op het gebied van wijnspijs is de Copa Jerez. Wist je dat dit evenement zijn oorsprong vindt in Nederland?

Wat is Copa Jerez?

De Copa Jerez Forum & Competition is een tweejaarlijkse culinaire wedstrijd waarbij voorrondes plaatsvinden in verschillende landen. De deelnemers presenteren daarbij een driegangenmenu met drie bijpassende wijnen uit de DO Jerez-Xérès-Sherry en DO Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda aan een deskundige jury. De winnaars van elk land worden uitgenodigd voor de finale, die plaatsvindt in Jerez de la Frontera. Daar mogen zij hun combinaties presenteren aan een internationale jury, tijdens een live event waarbij gekookt wordt op het podium van het monumentale Teatro Villamarta. Volgens velen is Copa Jerez de belangrijkste wijnspijscompetitie ter wereld.

Zoals de naam al zegt, is Copa Jerez Forum & Competition niet alleen een wedstrijd, maar ook een forum, waar vooraanstaande experts uit Spanje en daarbuiten hun inzichten en ervaringen op het gebied van gastronomie en sherrywijn delen met elkaar en de bezoekers.

De deelnemende teams bestaan uit een chef-kok en een sommelier van een restaurant of cateringbedrijf. Voor hun wijnspijscombinatie kiezen zij een sherrywijn of Manzanilla uit tien verschillende stijlen: de droge Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso en Palo Cortado, de halfzoete Cream, Medium en Pale Cream en de zoete Moscatel en Pedro Ximénez. Deze diversiteit maakt het mogelijk om bij zeer verschillende gerechten een sherrywijn of Manzanilla te kiezen.

Een Manzanilla laat zich bijvoorbeeld vanwege zijn strakdroge, zilte en delicate karakter uitstekend combineren met zilte en delicate schelp- en schaaldieren, zoals oesters en garnalen. Maar hij past bij nog veel meer gerechten: kijk hier voor voorbeelden en inspiratie. Een Amontillado, die ook droog is, maar door zijn hogere leeftijd complexer, en nootachtiger en krachtiger smaakt, combineert heel goed met bijvoorbeeld pittig gekruide kip, paella mixta of artisjok. Klik hier voor meer voorbeelden. Het scala aan halfzoete tot zeer zoete sherrywijnen (van Pale Cream tot en met Pedro Ximénez) past bij zeer uiteenlopende gerechten. Combineer een Cream eens met (groente)paté of blauwe kaas, of probeer deze wijn bij Chinees-Indische gerechten, zoals babi pangang of koe loe yuk. Klik hier voor meer voorbeelden.

Copa Jerez 05.jpg

De voorstellen van de deelnemende teams worden beoordeeld door een jury van experts op basis van de volgende criteria:

- De originaliteit en creativiteit van de recepten en combinaties.

- De gastronomische waarde van de ingediende recepten.

- De geschiktheid van de geselecteerde wijnen en de rechtvaardiging van de combinaties.

Niet onbelangrijk is ook, dat de prijs van het voorgestelde driegangenmenu (inclusief een glas van elke wijn) niet meer dan € 70 mag bedragen wanneer het in een restaurant geserveerd zou worden. Een andere voorwaarde voor deelname aan deze wedstrijd is dat de restaurants ten minste drie wijnen uit de DO Jerez-Xérès-Sherry en de DO Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda op hun wijnkaart hebben staan.

Naast de prijs voor de winnaar van de Copa Jerez worden er ook individuele prijzen en awards uitgereikt voor beste chef-kok, beste sommelier, beste pairing met een voorgerecht, beste pairing met een hoofdgerecht, beste pairing met een dessert en beste creatieve pairing.

Wanneer werd de eerste Copa Jerez gehouden?

De Copa Jerez Forum & Competition is in het jaar 2000 in Nederland voor het eerst georganiseerd, door wat nu The Wine and Food Association heet. Sinds 2003 heeft de Consejo Regulador ‘Jerez-Sherry-Xeres’ en ‘Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda’ van deze culinaire wedstrijd een internationaal evenement gemaakt, met verschillende landen die deelnemen aan de finale in Jerez de la Frontera.

Copa Jerez: Nederlandse winnaars

Twee keer won een Nederlands team de internationale finale van de Copa Jerez in Jerez de la Frontera, sinds de start van de wedstrijd in 2000. In 2008 was dat restaurant De Lindenhof (Giethoorn) en in 2017 won restaurant Podium onder de Dom (Utrecht).

Het laatstgenoemde restaurant won met een menu bestaande uit een voorgerecht van oester, olijf, sardine en Iberico-ham, gecombineerd met Manzanilla; een hoofdgerecht van Hollands konijn met ingewanden, met wortel en sinaasappel, en masala (hindoestaans specerijenmengsel), gecombineerd met een glas Oloroso, geserveerd op 16 graden Celsius; en een dessert van een Oudwijker kaas met ijs op basis van porcini, caramel, druivenazijn en brandy de Jerez, gecombineerd met een glas Medium.

In 2021 won het aan de finale deelnemende team van restaurant De Librije (Zwolle) de prijs voor de beste wijnspijscombinatie met een voorgerecht van makreel, azijn, selderij en paddenstoelen, geserveerd met een glas Fino.

In 2023 zal restaurant Vigor uit Vught deelnemen aan de finale van de Copa Jerez 2023 met een menu bestaande uit een voorgerecht van corvina, plankton en cecina, geserveerd met een Manzanilla; een hoofdgerecht van zwezerik, paling en ‘Vigor wasabi’ met een glas Oloroso en een dessert van braam, gerookte chocolade en cacao begeleid door een glas Moscatel.

Copa Jerez 04

Waar wordt de 10e editie van Copa Jerez gehouden in 2023?

In 2023 zal de finale van Copa Jerez Forum & Competition plaatsvinden op 3 en 4 oktober. Zoals altijd zal de finale plaatsvinden in het monumentale Teatro Villamarta in het centrum van de stad Jerez de la Frontera. Meer informatie over alle finalisten en hun menu vind je op sherry.wine

De maand oktober is een goed moment om de stad Jerez en zijn bezienswaardigheden, waaronder uiteraard de vele bodega’s, te bezoeken. Het weer doet voor Nederlandse begrippen nog zomers aan: volop zon overdag, en relatief koele avonden, tijdens welke je heerlijk kunt genieten op de terrassen van de stad.

Het twintigjarig jubileum van de Copa Jerez, dat samenvalt met de 10e editie van de internationale wedstrijd, is aanleiding voor de lokale horeca om in samenwerking met de Consejo Regulador een gastronomische route te organiseren. Vooraanstaande restaurants en tapasbars zullen hun favoriete combinatie van gerecht met een sherrywijn of Manzanilla presenteren. Een mooie kans om de veelzijdigheid van deze wijnen te proeven in de karakteristieke omgeving van het sfeervolle centrum van de stad Jerez.

Leer meer: cursus voor gastvrouwen en gastheren bij de Sherry Academy

Behalve cursussen over sherrywijnen en Manzanilla, en DOP vinagre de Jerez (de hoogwaardige sherry-azijn) biedt de Sherry Academy ook een boeiende, gratis online cursus (in het Engels) aan voor gastvrouwen, gastheren en sommeliers – eigenlijk voor iedereen die interesse heeft in het toepassen van sherrywijnen en Manzanilla in een professionele horeca-omgeving. De cursus biedt professionals in restaurants en bars up-to-date kennis, tools en technieken aan die hen zullen helpen een hogere mate van succes en klanttevredenheid te bereiken. Aan bod komen het presenteren en serveren van sherrywijnen en Manzanilla, het maken van een goede wijnkaart, het combineren van gerechten met deze wijnen, keldermanagement, mixologie en meer!

Kijk op de website van de Sherry Academy voor toegang tot de cursus.

Sherry Academy (2).jpg