De feestdagen naderen snel, en wat is een betere manier om in de feeststemming te komen dan met verrukkelijke Sherrycocktails?

Ik inspireer je graag om deze kerst te vieren met een verscheidenheid aan Sherrycocktails. Of je nu een doorgewinterde cocktailprofessional bent of een nieuwkomer in de wereld van mixologie, ontdek samen met mij hoe je eenvoudige Sherrycocktails kunt maken die heerlijk smaken èn toegankelijk zijn voor beginners.

In dit artikel verkennen we cocktails op basis van Sherry en ontdekken we waarom deze verfijnde drank zich ideaal leent om te mixen. Ik leg je de kunst van het maken van de perfecte Sherrycocktail uit en deel heerlijke recepten voor beginners waarmee je deze Kerstmis samen met vrienden en familie kunt proosten.

Inleiding tot Sherrycocktails

In de wereld van mixologie heeft Sherry door de geschiedenis heen een opvallende en relevante rol gespeeld. Deze Spaanse wijn, afkomstig uit de regio van Jerez, staat bekend om zijn veelzijdigheid en complexe smaken, wat het tot een geliefd ingrediënt maakt in zowel traditionele als moderne cocktails.

Historisch gezien werd Sherry vaak gebruikt in klassieke cocktails, waar het zijn unieke karakter toevoegde aan bekende drankjes.

Tegenwoordig worden Sherrywijnen steeds vaker gebruikt in eigentijdse cocktails, waar cocktail professionals de verschillende variëteiten van deze wijn gebruiken om nieuwe en opwindende smaakcombinaties te creëren. Of het nu gaat om een eenvoudige Sherry Cobbler of een verfijnde Fino Martini, Sherry voegt een uniek element toe aan elke cocktail.

De kerstdagen worden gekenmerkt door warmte, gezelligheid en samenzijn met dierbaren. De kersttradities variëren, maar er zijn enkele kenmerkende elementen die vaak terugkomen. Families verzamelen zich rond feestelijk gedekte tafels, waarbij het kerstdiner een centrale rol speelt. We vieren kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag. Daarna hebben we natuurlijk oudjaarsavond als hoogtepunt. Dit biedt veel gelegenheid tot proosten met een verscheidenheid aan Sherry cocktails.

sherrycocktails.jpg

Waarom Sherrywijnen Perfect Zijn voor Cocktails

Het succes van Sherrywijnen in cocktails kan worden toegeschreven aan verschillende factoren die hun complexe en diepgaande karakter benadrukken.

De veelzijdigheid en rijke complexiteit van Sherrywijnen, dat zich uit in een kleurrijk palet van aroma's maken ze buitengewoon geschikt voor het verfijnen van cocktails.

Een ander intrigerend kenmerk van Sherry is het relatief lage alcoholgehalte, dit maakt Sherrywijnen ideaal voor het creëren van veelzijdige cocktails die uitblinken in smaak maar toch licht verteerbaar zijn.

Wat ik zelf het leukste vind aan Sherry in een cocktail is dat het misschien niet het meest voor de hand liggende ingrediënt is. Dit biedt een goed verhaal en voegt een verrassingselement toe.

Verder zorgt de natuurlijke zuurgraad van Sherry, afkomstig van de druiven en het complexe fermentatieproces voor heerlijke dorstlessende cocktails waar je er graag nog eentje van drinkt.

Tot slot is Sherry rijk aan glycerol. Dit voegt rondheid en body toe aan de drankjes, en creëert een romige textuur. Je zou kunnen zeggen dat Sherrywijnen bijdragen aan subtiele tonen van ziltheid, umami en een gelaagde zuurgraad en structuur in cocktails.

5 Sherrycocktails voor Kerstmis 2023

Martini met Fino Sherry

De Fino Martini voegt een uniek karakter toe aan de klassieke Martini. De lichte en droge smaak van Fino Sherry, vermengd met gin en vermout, creëert een verfijnde cocktail die een tijdloze elegantie uitstraalt. Deze cocktail leent zich uitstekend om kerstavond mee af te trappen.

Recept:

- 60 ml Fino Sherry

- 30 ml gin

- 10 ml droge vermout

- IJsblokjes

- Citroenrasp voor garnering

Instructies:

 • Vul een mixglas met ijsblokjes.
 • Voeg de Fino Sherry, gin en droge vermout toe.
 • Roer goed gedurende 30 seconden.
 • Schenk het mengsel door een zeef in een gekoeld martiniglas.
 • Garneer met een beetje citroenrasp.


Sherry Cobbler met Amontillado

De Sherry Cobbler, de eerste Sherry cocktail uit 1840, is een kleurrijke en verfrissende cocktail. De fruitigheid en het gemalen ijs sluit perfect aan bij de feeststemming. Drink deze cocktail bijvoorbeeld als aperitief op oudjaarsavond.

Recept:

- 60 ml Amontillado Sherry

- 15 ml eenvoudige siroop

- Vers fruit (sinaasappel, citroen, bessen)

- Verse muntblaadjes

- Gemalen ijs

Instructies:

 • Vul een groot glas met gemalen ijs.
 • Voeg Amontillado Sherry en eenvoudige siroop toe.
 • Roer voorzichtig.
 • Voeg versgesneden fruit en muntblaadjes toe.
 • Roer opnieuw voorzichtig en serveer met een rietje.

Sherry Cobbler.jpg


Sherry Sangría met Pedro Ximénez

Geïnspireerd door de traditionele Spaanse Sangría, voegt de Sherry Sangría een feestelijke twist toe aan de kerstviering. Deze verfrissende mix van rode wijn en Sherry met vers fruit is een ware traktatie. Ideaal voor tijdens de kerstbrunch.

Recept:

- 750 ml rode wijn

- 120 ml Pedro Ximénez Sherry

- 60 ml brandewijn

- Vers fruit (sinaasappel, citroen, appel)

- 30 ml sinaasappellikeur

Instructies:

 • Meng de rode wijn, Pedro Ximénez Sherry en brandewijn in een grote kan.
 • Voeg versgesneden fruit toe.
 • Laat het mengsel minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
 • Voeg vlak voor het serveren de sinaasappellikeur toe.
 • Serveer over ijs in wijnglazen.

Sherry Espresso Martini met Oloroso

De Sherry Espresso Martini combineert de rijke smaak van Oloroso Sherry met de opwekkende kick van verse espresso. Een hedendaagse favoriet die perfect past bij een glamoureus kerstfeest. Drink deze cocktail na het dessert op eerste kerstdag.

Recept:

- 45 ml Oloroso Sherry

- 30 ml wodka

- 15 ml koffielikeur

- Verse espresso

- Koffieboon voor garnering

Instructies:

 • Vul een shaker met ijsblokjes.
 • Voeg Oloroso Sherry, wodka, koffielikeur en verse espresso toe.
 • Schud 15 seconden krachtig.
 • Schenk door een zeef in een gekoeld martini-glas.
 • Garneer met een koffieboon.

Expresso Sherry Martini.jpg

Sherry Manhattan met Palo Cortado

De Sherry Manhattan, een twist op de klassieke cocktail, brengt de diepte van Palo Cortado Sherry samen met de robuuste smaak van rogge whisky. Een eerbetoon aan de tijdloze elegantie van de originele Manhattan, maar met een unieke Sherry-toets voor de feestdagen. Deze cocktail leent zich uitstekend om tweede kerstdag mee in te luiden.

Recept:

- 60 ml Palo Cortado Sherry

- 30 ml rogge whisky

- 15 ml zoete vermout

- Sinaasappelschil voor garnering

Instructies:

 • Vul een mengglas met ijsblokjes.
 • Voeg Palo Cortado Sherry, rogge whisky en zoete vermout toe.
 • Roer 30 seconden.
 • Schenk het mengsel door een zeef in een gekoeld glas.
 • Garneer met een twist van sinaasappelschil.

India Donisi

India is een wijnprofessional uit Amsterdam. In 2016 behaalde zij haar diploma als Vinoloog en sindsdien werkt zij met veel plezier in de wijnwereld. Na een carrière als sommelier start zij in 2020 haar wijnblog Winespicegirl. Haar doel is om wijn op een toegankelijke manier te presenteren aan een groot publiek.

Tijdens haar reis naar Jerez in 2021 werd India verliefd op de Sherry wijnen. Dit is het tweede jaar op rij dat zij Sherry ambassadeur is in Nederland.